Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

9 groene budgettips voor je tuin

doorValérie Wautersop 08/07/2016

Dankzij volgende tips blijft jouw tuin een groene oase zonder dat je er astronomische bedra- gen voor hoeft neer te tellen of al je vrije momenten aan hoeft op te offeren.

1. Gebruik knoflook als bestrijdingsmiddel: Knoflook is een goedkoop en natuurvriendelijk bestrijdingsmiddel tegen bladluis en slakken. Knoflookthee is een beschermingsmiddel voor de behandeling van schimmels. Het versterkt de afweer van planten. Behandelde planten weren ook vogels af. Van knoflook is bekend dat het door zijn geur schadelijke insecten op afstand houdt.

2. Probeer compostwater: niet nodig dure middelen aan te schaffen. Probeer compostwater. Vul de gieter voor de helft met compost, leng het aan met water, goed roeren en vervolgens gieten. Ook bloemen en planten kan je zo bijvoeden.

3. Vermenigvuldig je planten: Door de wortelmassa van de moederplant te verdelen in meerdere kluiten, kan je planten vermenigvuldigen. Meestal behoren deze planten tot de vaste planten of struiken. Een goed moment om te delen is het voorjaar, na de vorstperiode. Deel zo voorzichtig mogelijk zodat de wortelkluitjes zo gaaf mogelijk zijn. Wanneer de moederplant al in bloei staat, kan je het best de bloemknoppen, bloemen, zaden en vruchten verwijderen zodat alle groeikracht naar de wortels en bladeren gaat.

4. Besproei de planten lang: Besproei de planten liever één keer lang, dan vijf keer kort. Door langer sproeien dringt het sproeiwater dieper in de grond en komt het waar het nodig is. Bij kort sproeien blijft het meer op de oppervlakte en verdampt het merendeel.

5. Geef bloembollen de kans: Als je bloembollen niet willen groeien, geef ze dan nog een laatste kans voor je ze weggooit. Haal de bollen uit de grond en plant ze weer in een bemeste aarde met fosfaat in de herfst. In de lente knip je de bloemen die proberen te bloeien af. Zodra de bladeren helemaal geel zijn, haal je de bollen uit de grond. Herhaal de operatie in de herfst. Het volgende jaar zal je mooi gebloemde planten hebben omdat ze dan de tijd hebben gehad om groter te worden door een reserve op te bouwen.

6. Koop via aanbodsites: Ben je op zoek naar struiken, bomen, bloemen of planten? Via diverse aanbodsites kan je er vaak gratis aan komen. Speur dus eerst het internet af voordat je naar een tuincentrum of bloemenwinkel gaat.

7. Koop een regenton: Vang regenwater op in een regenton. Dit water kan gebruikt worden voor de verzorging van planten. Pas op bij het gebruiken van dit water voor andere doeleinden, er zit namelijk bijna altijd zand in dit water.

8. Ga voor een doordachte plantenkeuze: Probleemloze planten die niet woekeren en elk jaar betrouwbaar terugkomen: Alchemilla (vrouwenmantel), Euphorbia, Eupatorium, Hemerocallis, geraniums en salvia’s.

9. Zorg voor goed materiaal: De belangrijkste tijdbesparing zit misschien wel in het gebruik van goed materiaal. Koop een papegaaisnoeischaar van een degelijk merk. Hou de schaar op de juiste wijze vast, met het snijmes bovenaan. Zo zullen de snoeiwonden gladder zijn en makkelijker genezen.