Als geld stress geeft: 5 tips voor financiële wellness

doorRedactieop 17/11/2021

Geldstress is hardnekkig en iets waar veel Belgen elke dag mee worstelen. Gelukkig kan een les in 'financiële wellness' je van die geldstress bevrijden. Handig ook, nu dure feestmaand december voor de deur staat. Twee budgetexperts geven tips voor meer rust in je hoofd.

De experts: Malaika Brengman is professor in koopgedrag, Sara Van Wesenbeeck is budgetexperte.

• ‘Koop niet op afbetaling. Lijkt handig, maar het is gezonder om eerst te sparen voor wat je wil. Dan besef je wat je jezelf ervoor moet ontzeggen en koop je kritischer.’ (Brengman)

• ‘Betaal cash. Dat maakt je attenter op je uitgaven. En je kan jezelf als je wil ook een duidelijk budget opleggen. Als je uitgaat of gaat shoppen, bijvoorbeeld. Is je cash op, dan is het op. Betaal je met kaart, dan ervaar je die limiet nooit.’ (Brengman)

• ‘Het is geen misdaad om nu en dan iets te kopen dat je gelukkig maakt. Het mag gewoon geen ­patroon worden. Laat je niet leiden door impulsaankopen.’ (Brengman)

• ‘Verdeel je maandloon over het aantal weken van de maand. Zo maak je wat je kan uitgeven tastbaarder.’ (Van Wesenbeeck)

• ‘Koop bewust. Vergelijk prijzen. Slaap een nachtje over een aankoop. En bepaal een budgetlimiet voor je zwakke plek: restaurants, cafés, boeken, kleding ...’ (Van Wesenbeeck)

Nog veel meer tips vind je in ons decembernummer, dat nu in de winkel ligt!