Begint het al te jeuken? Zo herken je bedwantsen

doorLaurane Berkeinop 14/05/2018

Iedereen heeft graag wat gezelschap in bed, maar dan liever van je partner of huisdier, dan van een vervelende bedwants natuurlijk! Bedwantsen leven van bloed, en nestelen zich vaak in en rond je bed. Hoe herken je bedwantsen, en hoe maak je er komaf mee?

Een bedwants, ook wel een wandluis of Cimex lectularius genoemd, is een klein, roodbruin insect. Het dier leeft van bloed van mensen en warmbloedige dieren en is te vinden in en rond je bed (matras, beddengoed, bedframe) maar ook in je meubels, achter je behangpapier, onder tapijten enzovoort. De insect doet denken aan een mug, aangezien hij je in je huid prikt en zo bloed uit je lichaam zuigt. Hierdoor ontstaan er jeukende bultjes op de huid. Een bedwants is helaas een gulzig beestje en zal je vaak meerdere keren ‘aanvallen’, waardoor je been, arm, of een ander lichaamsdeel onder de rode bultjes zal staan. Meestal bijten ze drie keer, en ze zijn vooral ‘s nachts actief.

Wie wil weten of zijn of haar bed ook een broeihaard is voor bedwantsen kan zijn beddengoed controleren op rode en zwartbruine stipjes. Dat zijn namelijk de uitwerpselen van de bedwantsen. Heb je op reis het vermoeden dat er zich bedwantsen in je matras of op een andere plaats in de woning bevinden? Let dan goed op je kleren en andere persoonlijke bezittingen. De bedwantsen kunnen zich erin verstoppen en er zelfs eitjes in leggen, en het laatste wat je wilt is dat er ongenodigde gasten met je mee naar huis reizen.

Bedwantsen zijn lastig te bestrijden. De jeukende beten verdwijnen vanzelf, maar de wantsen zelf kunnen erg lang overleven en zijn resistent tegen insectenverdelgers. Best contacteer je een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf. Om je matras preventief te beschermen tegen de vervelende insecten, kan je wel een plastieken hoeslaken over je matras heen trekken. Daar kunnen bedwantsen niet doorheen geraken.