Veggie BBQ'en voor beginners

doorValérie Wautersop 22/07/2016

Ben je een flexitariër en laat het vlees regelmatig een dagje aan de kant? Dan loont het zeker de moeite om je ook eens aan een vegetarische BBQ te wagen. Hierbij onze tips!


• Leg vleesvervangers zoals tofu, tempeh en seitan ongebakken in een marinade en dan op de bbq.
• Tofu die een nachtje in de vriezer lag, ontdooid en uitgeperst werd, krijgt een vlezigere structuur die makkelijker is om te marineren. Gemarineerde tofu krijgt op de gril een lekker krokant korstje.
• Omdat groenten, tofu en veggieburgers minder vet bevatten dan vlees, is het nodig om je rooster goed in te vetten. Doe dat met goede olie zoals koud geperste olijfolie van tweede persing, rode palm of kokosvet (ook koud geraffineerd).
• Van seitan kan je lekkere ‘steaks’ maken. Wel eerst een nachtje marineren en dan roosteren, of op een spies steken.
• Veggieburgers en -worsten zijn helemaal klaar om meteen op de bbq te leggen. Ga voor stevige exemplaren die niet uiteenvallen in de kolen.
• Week de houten spiesjes die je gaat gebruiken in water voor je er iets op rijgt. Zo kunnen de stokjes niet verbranden.
• Groenten durven weleens doorheen het rooster donderen, en dan is het gedaan met gezond bbq’en; schaf dus een fijnmazig barbecuerooster aan of steek alles op een spies of tussen een visklem, die kan je makkelijker omdraaien. Klem er je groenten of de ‘kwetsbare’ burgers in vast.
• Varieer de kleuren, wissel eventueel af met tofu of stukjes veggieworst,...
• Maak smaakpakketjes! Snij je favoriete groenten in stukken en mix ze met kruiden. Leg de groenten op aluminiumfolie en vouw het goed dicht, zodat je een pakketje krijgt. Één rand mag open blijven, zodat je er wat groentebouillon of wijte wijn, olie, sinaasappelsap,... kan ingieten. Rol dan ook de laatste rand goed dicht. Leg het pakketje op de barbecue zodat de groenten kunnen garen.
• Wees creatief en ecologisch, en verpak je groenten in bladeren of raffia (maak eerst nat, dan verbrandt het niet).
• Rol kleine aardappelen in folie (elk apart) en leg ze in de hete kolen. Na een halfuurtje ongeveer (afhankelijk van de grootte van de aardappelen, prik erin met een vork voor de zekerheid) zijn ze gaar. Haal de aardappels uit de folie, snij ze half open en steek er een stukje lookboter tussen.
• Je kan af en toe wat Provençaalse kruiden in het vuur gooien om het aroma van de groenten te versterken.