Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Ben jij een stresskip? Zo kom je tot rust!

doorLieve Claeysop 13/03/2017

Snak jij naar rust, maar slaag je er in alle drukte niet meer in om echt te ontspannen? Deze oefeningen kunnen je helpen om je stressniveau onder controle te houden.

Chronische stress pak je natuurlijk niet in een-twee-drie aan, maar door een of twee van deze oefeningen consequent toe te passen kan je op termijn wel tot een blijvend resultaat komen.

Schrijf een afspraak met jezelf in je agenda
Als je jezelf consequent onderaan op je to-dolijstje zet, dan zal je nooit aan bod komen. Er zullen altijd zaken zijn die belangrijker zijn. Plan daarom regelmatig een activiteit waarvan je weet dat ze je energie oplevert en schrijf die ook effectief in je agenda. Denk aan een bezoekje aan de sauna of een etentje met een vriendin. Heb je er moeite mee om tijd voor jezelf in te plannen? Begin dan klein, met bijvoorbeeld een kopje koffie drinken of een ijsje kopen. Maar onthou dat als je nooit tijd neemt om je batterijen op te laden, ze vanzelf ooit zullen leeglopen.

Stop eens echt
Probeer telkens je in het verkeer moet stoppen voor een rood licht ook zelf eens te stoppen. Ben je met de fiets, voel dan het stuur in je handen en de wind op je gezicht. Zit je in de wagen, merk dan de frustratie op omdat het licht weer eens op rood staat en observeer dat gevoel met aandacht. Je hoeft er niet tegen te vechten of ervan weg te lopen.

Concentreer je op je ademhaling
Doe het als je gaat slapen gedurende een minuut of twee. Volg je natuurlijke ademhalingspatroon, probeer het niet te sturen of controleren. Door op je ademhaling te focussen, word je je vanzelf bewust van het moment, en zal je bijvoorbeeld ook spanningen in je lichaam sneller ontdekken. Doe deze oefening ook als je 's ochtends wakker wordt, het is een heel rustige manier om te ontwaken.

Doe de dankbaarheidsoefening
Na een echte rotdag kan een dankbaarheidsoefening je opbeuren. Som tien dingen op die die dag gebeurd zijn en die wel leuk waren. Zoek het niet te ver, denk ook aan dingen zoals ‘Het heeft vandaag niet geregend’, ‘Ik kreeg vanochtend een knuffel van mijn zoon’ of ‘Mijn man heeft de afwas gedaan’. Na tien items zal je automatisch een glimlach op je gezicht hebben. Bovendien leer je zo ontdekken dat echt geluk in kleine dingen zit.

Pas je staptempo aan
Het klinkt wat gek, maar het brengt je snel tot rust. Het is immers niet omdat iedereen rondom jou als een gek aan het rennen is dat jij dat ook moet doen. Probeer de volgende keer bijvoorbeeld eens wat langzamer naar de koffieautomaat op het werk te stappen.

Neem een mentale lunchbreak
Las 's middags een mentale lunchbreak in en ga eens in je eentje wandelen. Lunchen is vaak een leuk sociaal gebeuren, maar door even bewust tijd te nemen voor jezelf zal je in stressvolle situaties meer ontspannen.