Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Beter recycleren doe je zo: 6 handige tips

doorSarah Van De Vijverop 07/04/2017

Willen we onze ecologische voetafdruk verkleinen, dan moet iedereen zijn steentje bijdragen. Alleen op deze manier kunnen ook onze kinderen later nog genieten van al het moois dat de aarde ons te bieden heeft. Met deze tips helpen we je alvast een eind op de goede weg.

1. Eigen tas
Investeer in enkele mooie herbruikbare tassen in stof en zorg ervoor dat je er altijd eentje bij de hand hebt wanneer je boodschappen gaat doen. De kans dat zo’n zak doorscheurt is kleiner dan bij een plastic exemplaar én het is beter voor het milieu.

2. Oude broodzakken
Geef oude broodzakken een tweede leven en hergebruik ze tot ze uit elkaar vallen. Je kan er bijvoorbeeld je boterhammen in meenemen naar het werk, of zelfgebakken brood in bewaren. Zorg wel dat er geen beschimmeld brood in de zak heeft gezeten.

3. Water besparen
Onnodig water verbruiken is nergens goed voor. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en kies voor regenwater om je planten water te geven. Het bespaart je niet alleen geld, het is ook nog eens beter voor het milieu.

4. Hergebruiken
Na enkele maanden is elke tandenborstel wel aan vervanging toe. Gooi hem echter niet weg, maar gebruik hem bijvoorbeeld om kleine hoekjes en kantjes mee schoon te maken in huis. Ook gebruikte plastic waterflesjes kan je perfect terug vullen. Verzamel alle spullen die je een tweede leven wil geven in een kast en check regelmatig wat je kan herbruiken.

5. Sorteren
Sorteren, sorteren, wie zijn best doet zal het leren! Hier is niet veel uitleg nodig. Scheid je afval op de correcte manier.

6. Probeer tweedehands
Durf te kiezen voor tweedehands kledij of tweedehands meubels. Het is een veelvoorkomend misverstand dat tweedehands spullen minder kwalitatief of vies zijn. Daar is echter niets van aan. Stap dus zeker eens een kringloopwinkel binnen en laat je verrassen door het uitgebreide aanbod. Geef ook jouw oude meubels of kleren een tweede leven door ze daar binnen te brengen.