Betere foto's met je smartphone? Dat doe je zo

doorSarah Van De Vijverop 17/04/2017

Wil jij de perfecte foto om met je vrienden en familie te delen? Gebruik deze tips en apps en breng jouw creatie naar een hoger niveau.

We laten steeds vaker ons klassieke fototoestel thuis en nemen al onze kiekjes met de smartphone. Hoe je de beste kwaliteit haalt uit dat toestel lees je hier.

Kwaliteit
Zet de kwaliteit bij je camera-instellingen op de hoogste. Zo vermijd je dat je foto aan detail verliest. Probeer ook te focussen op één object, zo creëer je diepte.

Stabiliseer
Als je ‘s avonds een foto neemt, zorg er dan voor dat je gsm stabiel is. Houd hem stevig vast of plaats hem op een vaste ondergrond. Beter nog is om een mini-statief te gebruiken, als dat mogelijk is. Je foto zal minder wazig zijn.

Hulplijnen
Bij de instellingen van je camera op je smartphone kan je eveneens de hulplijnen inschakelen. Dit is een raster bestaande uit twee horizontale en twee verticale lijnen. Probeer hier je object of persoon niet in het midden van de foto te plaatsen, maar op de snijpunten van de hulplijnen.

Niet inzoomen
Gebruik zo weinig mogelijk je zoom! Het vermindert de kwaliteit van de foto. Je kan die beter bijsnijden met behulp van één van de apps die we hieronder vermelden.

Geen flits
Het felle kunstmatige licht zorgt er vaak voor dat een foto overbelicht raakt. Fotografeer liever met natuurlijk licht.

Deze apps helpen je het beste uit je smartphonefoto's te halen:

• Instagram
Iedereen kent deze gratis applicatie waarschijnlijk wel. Kies uit verschillende filters en deel jouw eindresultaat met de wereld.

• Snapseed
Snapseed is een handige app waarmee je de geometrie kan aanpassen zodat je foto de perfecte rechte lijnen heeft. Ook kan Snapseed mensen verwijderen van je beeld zonder dat daar nog iets van te bespeuren valt. Daarnaast kan je ook een tekst toevoegen in verschillende tekststijlen.

• Airbrush
Neem je veel selfies? Dan is dit de perfecte tool om jouw portretten die extra boost te geven. In een paar seconden maak jij je tanden witter of je huid egaler. Bewerk je foto's via Airbrush en plaats ze direct op één van je favoriete sociale media.

• Litely
Met deze applicatie bewerk je subtiel en snel je foto’s. In totaal kan je uit 75 filters kiezen, dus er is voor ieder wat wils. Vignetteer, pas de belichting aan, stel scherp, verander de compositie,… Litely is gratis te verkrijgen in de ITunes Store en is geschikt voor iOS 8.1 of latere versies. Deze app is niet beschikbaar in de Play Store van Android.

• Pixlr
Pixlr is een bewerkingsprogramma voor foto’s, maar bovendien ook de perfecte applicatie om mooie collages te maken. Ook kan je meerdere foto’s over elkaar leggen, zodat je een buitengewone en spectaculaire afbeelding bekomt.