Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Bijna kerst: 25 bespaartips voor de feestdagen

doorValérie Wautersop 29/11/2016

De kerstperiode is niet alleen de gezelligste, maar ook de duurste tijd van het jaar. Elke dag een beetje besparen en toch met volle teugen genieten van de feestdagen? Het kan met deze 25 tips!

Artifact Uprising Pinterest

1 december:
Je hoeft helemaal niet te investeren in duur cadeaupapier. Met rol goedkoop bruin kraftpapier, wat touw en een beetje verbeelding kom je al een heel eind.

2 december:
Vraag je familie om vanaf nu het 'Secret Santa' principe in te voeren, waarbij je maar 1 cadeau hoeft te kopen voor een familielid. De website Draw Names helpt bij het kiezen en geheim houden van jouw Secret Santa. Omdat je geen vijf verschillende cadeaus meer hoeft te kopen kan je het bedrag dat je spendeert aan jouw Secret Santa wat hoger leggen en nog steeds geld besparen.

3 december:
Hou een lijstje bij (op papier of in een app) van alle personen waarvoor je een cadeautje moet kopen. Vermeld ook steeds hun maat. Dit bespaart je verschillende trips naar dezelfde winkel (bespaar je meteen tijd én geld mee) en het voorkomt dat je je laat vangen aan impulsaankopen.

4 december:
Gebruik een app als myShopi. Hierin vind je de laatste nieuwe reclamefolders, mét bijhorende promoties.

5 december:
Wie even zoekt vindt op het internet vaak kortingscodes, waarmee je een leuk percentje krijgt op je aankopen. Voor sites als Zalando vind je altijd wel een code die je enkele euro's bespaart.

6 december:
Volg je favoriete merken en winkels op Facebook. Vaak kondigen ze daar een bepaalde promotie aan die je anders gewoon zou missen.

7 december:
Organiseer je een kerst- of nieuwjaarsfeestje bij je thuis? Vraag je gasten om zelf een hapje mee te brengen voor bij het aperitief. Je bespaart er heel wat geld mee, en leert misschien nog wat nieuwe gerechtjes kennen.

8 december:
Inspecteer eerst je koel- en voorraadkast voor je naar de supermarkt trekt om inkopen te doen voor de feestdagen. Vaak heb je meer kruiden en andere kleine dingetjes in huis dan je je herinnert. Op deze manier werk je restjes weg, en bespaar je al snel enkele tientallen euro's.

Tidymom.net

9 december:
Kerstfeestje bij je thuis? Ren niet meteen naar de winkel om een hele voorraad sterke drank in huis te halen, maar maak een lekkere cocktail of punch met hetgene je nog wel in de drankkast staan hebt.

10 december:
Je hoeft niet elk jaar op zoek naar een nieuwe set kerstballen. Gebruik gewoon je exemplaren van het voorbije jaar. Met enkele meters witte kerstlichtjes leuk je meteen heel je huis op.

11 december:
Verwacht je meer gasten voor het kerstfeest dan je bestek of servies in huis hebt? Ren niet meteen naar de winkel om bij te kopen, maar vraag aan vrienden of familie of je voor één dagje van hen mag lenen.

12 december:
Je hoeft niet elk jaar een nieuwe kerstboom te kopen. Koop een exemplaar met wortels, plant na kerst in de tuin en graaf het volgend jaar je boom gewoon weer uit. Wie geen tuin heeft, maar wel wat lef kan ook proberen af te dingen bij de kerstboomverkoper.

13 december:
Ga je op reis tijdens de kerstperiode? Informeer altijd eerst bij je creditcardbedrijf of er bepaalde voordelen vasthangen aan het gebruik van je creditcard. Zo is het misschien mogelijk dat je Visakaart je annulatieverzekering dekt.

14 december:
Wil je voor een langere periode een huisje boeken via airbnb? Dan loont het vaak de moeite om de eigenaar op voorhand even te mailen over de prijs. Vaak krijg je een korting als je verblijf niet zit volgeboekt.

15 december:
Ga je vaak naar hetzelfde hotel? Zorg er dan voor dat je je inschrijft voor hun klantenprogramma. Loyaal zijn loont en resulteert vaak in een upgrade van je kamer.

16 december:
Wie internationaal wil shoppen kan profiteren van free shipping day. Heel wat internationale webshops bieden op 16 december gratis verzending aan.

17 december:
Je hoeft je kinderen niet te overladen met veel dure cadeaus. Laat hen een lijstje maken, en beperk je tot 1 cadeau waar ze echt enthousiast over zijn.

18 december:
Je hoeft je hele huis niet vol te zetten met kerstversiering. Focus je op drie belangrijke punten in je huis: de voordeur, de eettafel en de open haard of trap. Laat de rest van je woning ongemoeid. Je bespaart er geld mee aan kerstversiering en je huis ziet er ook minder rommelig uit.

Issuu

19 december:
Je hoeft geen geld uit te geven aan een dure kerstboom. Met een lege muur en een rolletje washi-tape tover je in een handomdraai een eigentijdse boom op de muur die geen plek in beslag neemt.

20 december:
Wie naar een feestje gaat neemt al snel een cadeautje mee voor de host(ess). Het loont de moeite om wijn of champagne per kratje te kopen, zo bespaar je al snel enkele euro's per fles.

21 december:
Je hoeft niet naar de nagelstyliste voor een dure manicure. Ga op internet op zoek naar inspiratie en voorzie je nagels dit jaar zelf van een mooi kleurtje.

22 december:
Je hoeft niet noodzakelijk naar een dure kerstmarkt waar je vaak nog inkom moet betalen. Stap in de wagen (of ga te voet) en ga naar de kerstdecoratie in je buurt kijken.

23 december:
Betaal contant voor je cadeautjes. Haal op voorhand het geld van de bank dat je dit jaar wil uitgeven en bewaar het in een aparte portemonnee. Je zult merken dat je veel minder zult uitgeven wanneer het geld ook effectief door je handen gaat.

24 december:
Stel je prioriteiten en maak een lijstje van van de personen voor wie je echt een cadeautje wilt kopen. Wie helemaal onderaan je prioriteitenlijstje staat schrap je of geef je een handgemaakt cadeau.

25 december:
Niet alleen voor cadeautjes loont het om prijzen te vergelijken, maar ook voor je boodschappen. Vooral rond de feestdagen lopen de prijsverschillen hoog op. Vergelijk supermarkten en koop dat dure vlees waar het het goedkoopst is.