Krijg jij zelfs cactussen en vetplanten kapot? Volg onze snelcursus EHBP (Eerste Hulp Bij Plantenproblemen)

doorMelanie Goethalsop 07/09/2017

Alle cactussen zijn vetplanten, maar niet alle vetplanten zijn cactussen! Je hebt ze in allerlei soorten, maten en texturen. Emma Sidley geeft in haar boek een overzicht. De ervaren tuinier leert je tips en tricks om je planten optimaal te verzorgen én biedt je hier al een eerste hulp bij problemen.

TE VEEL WATER
Wellicht het moeilijkste aspect van het houden van cactussen en vetplanten is weten hoe vaak je ze water moet geven. Door te veel water te geven raakt een plant algauw beschadigd en vaak overleeft hij dit niet. Veel cactussen en vetplanten zijn woestijnplanten en gedijen in droge klimaten. Hun bolvormige bladeren of stengels zijn aangepast om water op te slaan om droge periodes te overleven. Probeer hun natuurlijke omstandigheden thuis na te bootsen. Tijdens het groeiseizoen in de warmere zomermaanden geef je ze wekelijks water. Geef ze tijdens de winterse rustperiode minder water – sommige planten moeten ’s winters zelfs helemaal droog staan om wortelrot te voorkomen. Bepaalde groepen cactussen en vetplanten hebben echter een omgekeerd groeischema. Ze hebben ’s zomers heel weinig water nodig, maar ’s winters tijdens hun groei juist meer. Tekenen van te veel water geven zijn 'verlepping' of zachte wortels en stengels, en uitval van gezonde bladeren. Als dit gebeurt, kun je je plant misschien nog redden door hem te verpotten. Haal de plant voorzichtig uit zijn pot en verwijder zoveel mogelijk grond zonder de wortels te beschadigen. Knip rotte of beschadigde wortels af. Vul een schone pot met grond (niet helemaal vol) en zet de plant in het midden. Spreid de wortels uit voordat je ze met grond bedekt totdat de plant stevig rechtop staat.

VERBRANDING
Zelfs bij cactussen kan verbranding of verschroeiing optreden. Het kan schadelijk zijn om cactussen en vetplanten achter glas in de volle zon te zetten. Verbranding is te herkennen aan bruine plekken op de bladeren of stengels van de plant. Haal de plant in dat geval uit de zon om verdere schade te voorkomen.

PLAGEN
Ongedierte kan een gevaar zijn voor je planten, vooral wolluis, die in de plooien van diverse vetplanten kan voorkomen. Wolluis lijkt een beetje op plakkerige watjes. Een manier om te voorkomen dat ongedierte zich in en rond je plant nestelt, is door verlepte bladeren en dood materiaal onder in de pot weg te halen, want dit is de ideale omgeving voor wolluis en spintmijt.

GEEN GROEI
Heb je je plant al een tijdje en lijkt hij niet te groeien, dan kan dat diverse oorzaken hebben. Het kan komen door te weinig water in de zomer en te veel in de winter. Een andere mogelijke oorzaak is een groeistop doordat je je plant al lang niet hebt verpot. Idealiter verpot je planten naarmate ze groeien. Als een plant niet wordt verpot, kunnen zijn wortels de pot gaan overwoekeren.

BLADUITVAL
Lijkt je plant erg veel bladeren te verliezen, dan kan dat erop wijzen dat hij te warm staat of dat je te weinig water geeft. Bedenk wel dat bladuitval een natuurlijk proces is waarmee planten zichzelf vermeerderen. Maak je je toch zorgen, probeer dan eens een andere standplaats.

Cactussen en andere vetplanten van Emma Sidley, (€ 14,99) bij M-Books.