Controlefreak of dramalama? Deze test onthult aan welk onaangenaam of toxisch gedrag je je schuldig maakt

doorStéphanie Verzelenop 31/08/2021

Wij, mensen, zijn niet perfect. Sterker nog, soms zijn we ronduit onaangenaam. We zijn negatief, lui of arrogant. Bewust of onbewust. “Elk van ons vertoont nu en dan toxisch gedrag”, gelooft de CEO van Truity, een Amerikaans bedrijf dat persoonlijkheidstesten ontwikkelt. Daarom is hun nieuwe test er eentje die ons helpt de vinger te leggen op het onaangename gedrag waar we ons het meest schuldig aan maken. Ben jij een mansplainer, dramalama of controlefreak? 

Misschien ken je iemand die altijd pessimistisch is. Of iemand die jou nooit een compliment of schouderklopje geeft. ‘Niet zo’n fijn persoon’, denk je dan. Maar wat je zelf doet dat anderen kwetst of irriteert, blijft meestal een blinde vlek. Daar wil de nieuwe persoonlijkheidstest van Truity je bij helpen.

Een wake-upcall

Het Californische bedrijf wordt gerund door Molly Owens, een therapeute van opleiding. “We hopen dat onze test een tool kan zijn om bij jezelf na te gaan hoe je soms onaangenaam kan zijn voor je omgeving. We hebben allemaal een paar toxische persoonlijkheidskenmerken. Zelfbewustzijn is de eerste stap om aan jezelf te werken.”

De test laat je stellingen beoordelen en meerkeuzevragen beantwoorden. Zo gaat de test na waar je te positioneren bent op het spectrum van drie belangrijke persoonlijkheidskenmerken: neuroticisme (hoe je met negatieve emoties omgaat, red.), consciëntieusheid (hoe zorgvuldig en georganiseerd je bent, red.) en vriendelijkheid. Die drie persoonlijkheidskenmerken zouden bepalend zijn voor toxisch gedrag. Maar: verwacht je niet aan een grondig, wetenschappelijk onderzoek. In totaal beantwoord je maar zo’n twintig vragen. Zie het dus eerder als een ludieke wake-upcall. 

Een paar voorbeelden van de stellingen die je moet beoordelen op hun (on)juistheid:

• Het is gewoonweg een feit dat ik slimmer ben dan de gemiddelde persoon.

• Ik moet mensen vaak pushen om ze aan mijn hoge eisen te helpen voldoen.

• De beste manier om teleurstelling te vermijden, is altijd het slechtste verwachten.

Dramalama of ‘Debbie downer’

Ondertussen deden al meer dan 1 miljoen mensen de test. Bij je resultaat krijg je te zien hoe negatief, arrogant, lui, rigide, manipulatief, dramatisch en pretentieus je bent. En je wordt – vooral voor de fun – ook ondergebracht in een van deze zeven toxische archetypes: 

1. De ‘Karen’ (de vrouwennaam, red.): een pretentieus persoon die een speciale behandeling eist en boos wordt als ze diens zin niet krijgt.

2. De ‘mansplainer’: een arrogant persoon die zichzelf superieur voelt en diens kennis graag deelt op een neerbuigende manier.

3. De dramalama: een dramatisch persoon die diens volatiele gevoelens vaak niet in de hand heeft. Kan om veel aandacht vragen en manipulatief zijn.

4.  De uitsteller (‘The Slacker’ in Engels, red.): een lui en onbetrouwbaar persoon die alle verantwoordelijkheid vermijdt en geen doelen heeft.

5. De oplichter (‘The Con Artist’ in Engels, red.): een manipulatief persoon die oneerlijk durft te zijn om een situatie in diens voordeel te doen kantelen.

6. De ‘Debbie downer’: een pessimistisch persoon die altijd het negatieve ziet. Minder emotioneel dan een dramalama, maar zeurt en klaagt veel.

7. De controlefreak: een persoon die diens doelen en ambities heel serieus neemt en geen compromissen toelaat en niemand anders de teugels wil laten nemen. Er heerst angst dat andere personen de plannen zullen verpesten of zullen teleurstellen.

Leuk is dat de test bij elk resultaat ook advies geeft om het beter te doen. Wij worden bijvoorbeeld als ‘Debbie Downer’ bestempeld. “Je bent gewoon een totale buzzkill”, luidt het verdict. Auw. Maar het advies klinkt nuttig. “Probeer eens minder media te consumeren en breng tijd door met mensen die je doen lachen. Begin ook een dankbaarheidsschriftje waarin je elke dag één iets noteert waarvoor je dankbaar bent.” Moet lukken. 

Welk archetype ben jij? De test doe je hier.