Cyanotypie is het nieuwe tie-dye: zo maak je je eigen blauwdrukkunst
Nu we voortdurend thuis zijn, slaat iedereen aan het experimenteren, van het bakken van bananenbrood tot het breien van truien. Blauwdrukkunst maken lijkt the next big thing, want de hashtag cyanotype is de laatste weken bezig aan een serieuze opmars op Instagram. Cyanotypie is een fotografisch proces met erg coole kunstwerkjes als resultaat. Wij tonen je in enkele stappen hoe je thuis zelf aan de slag kan gaan. Het enige wat je nodig hebt is een cyanotype kit en wat zonlicht.

Cyanotypie werd in 1942 ontdekt door de Engelse wetenschapper, fotograaf en astronoom John Herschel. Anna Atkins, ook wel de eerste vrouwelijke fotograaf genoemd, was de eerste die het toepaste in fotografie. Het proces voegt twee chemicaliën samen, die na blootstelling aan sterk licht veranderen in een Pruisisch blauw. Omdat het een goedkope methode was, werd het gedurende lange tijd gebruikt als een manier om meerdere versies van tekeningen te maken. Tegenwoordig is cyanotypie louter een bezigheid voor knutselfanaten, maar het resultaat mag er zijn.
Hoe gaat het in zijn werk?
Benodigdheden
- Een cyanotype kit, hier te koop (bevat: handschoenen en spoelbak en meestal ook andere benodigdheden).
- Bladeren, takjes, bloemen, of andere elementen met textuur, zoals bijvoorbeeld breiwol (tweede voorbeeld hierboven), de mogelijkheden zijn eindeloos.
- Papier. Je maakt best gebruik van papier dat het aankan om meerdere keren nat te worden, gebruik dus geen gewoon A4-papier of krantenpapier.
- Optie: oud t-shirt (je kan deze methode namelijk ook toepassen op stof)
Werkwijze
1. Vul de flesjes met water, 24 uur voor je aan de slag wilt gaan.
2. Deze stap moet je uitvoeren in een donkere kamer. Voeg de twee flesjes bij elkaar. Gebruik een kwast en bedek het papier met de vloeistof. Optie: je kan een witte rand laten, voor een kunstig effect.
3. Laat drogen. Zorg dat je papier in de tussentijd niet in aanraking met zonlicht komt.
4. Eens je papier droog is en de zon schijnt, kan je je afdruk maken. Zorg ervoor dat er geen zonlicht valt op de kant van het papier die je met vloeistof bedekte, tot je klaar bent om je papier te bedrukken. Leg een takje, blad, bloem of ander voorwerp op het papier, leg naar de zon toe en bedek met een stuk glas. Hoe langer je het op die manier in de zon laat liggen, hoe blauwer de afdruk zal worden.
5. Neem de bak en vul met koud water. Na 10 à 30 minuten, dompel je het papier onder in de bak met water. Schud lichtjes met de bak, zodat de chemicaliën van het papier worden afgespoeld. Indien je meerdere prints maakt, ververs je best om de zoveel keer de bak met water.
6. Laat het papier drogen. Hoe langer je laat drogen, hoe blauwer de afdruk zal worden.
Is dit nog niet zo heel duidelijk? Bij elke kit met benodigdheden zit een handleiding die je stap voor uitlegt wat je moet doen.