Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Daarom verdienen planten een plek in je huis

doorLynn Guillaumeop 13/06/2017, laatst bijgewerkt op 06/06/2017

Wie mee wil zijn met de trends geeft planten ook binnenshuis een prominente plek. Volgens de Nederlandse tuingoeroe Modeste Herweg kan dat in elke ruimte.

In de slaapkamer

Vergeet het oude fabeltje dat je beter geen planten in je slaapkamer plaatst. Mooie kamerplanten helpen je tot rust te komen. Ze gebruiken 's nachts weliswaar wat zuurstof, maar het gaat om zo'n kleine hoeveelheid dat het je gezondheid heus niet schaadt. Kamerplanten zijn net gezond omdat ze de lucht bevochtigen en zuiveren terwijl je slaapt.

In de badkamer

Met veel groen om je heen geniet je nog meer van je baddermoment. Door de warmte en hoge luchtvochtigheidsgraad voelen tropische planten en schaduwplanten zich in je badkamer helemaal thuis. Maak een plekje vrij aan het raam of hang eens een plant aan het plafond.

In de hal

Omdat een hal vaak koeler is dan de woonkamer hebben kamerplanten het hier erg naar hun zin. Schijnt er weinig daglicht binnen? Kies dan voor schaduwplanten of help de natuur een handje met een groeilamp.

Op de vensterbank

Bijna alle kamerplanten houden van licht waardoor de vensterbank dé plantenplek bij uitstek is. Maar in je keuken of woonkamer zijn vast nog andere geschikte plekken te vinden. Denk bijvoorbeeld eens aan verticaal groen. Hangende of klimmende planten geven je interieur extra pit.

Op de werkplek

Ook op de werkplek of in je thuiskantoor mogen planten niet ontbreken. Ze bevorderen de sfeer en verminderen 'kantoorkwaaltjes' zoals geïrriteerde ogen, ademhalingsmoeilijkheden en hoofdpijn. Volgens een studie van de NASA behoren arekapalm, vrouwentongen, tongawingerd en gerbera tot de top 4.

Meer lezen?

'Groen in elke ruimte', Modeste Herwig (Terra, € 20)