Daarom word je zo gelukkig van shoppen

doorNele Annemansop 12/06/2020

Toegegeven: ook wij trakteren onszelf graag eens op een nieuw kledingstuk, zéker als we een slechte dag achter de rug hebben. De shopper’s high is ons dan ook niet vreemd - zelfs van de verzendbevestiging raken wij al in extase. Maar waarom worden we zo gelukkig van shoppen, en wanneer is ons koopgedrag niet meer gezond? Psychotherapeute Catherine Silver legt het ons uit.

Of je nu zorgvuldig naar het beste paar schoenen zoekt om je benen wat extra lengte te geven of naar de ideale zomerjurk met bloemenprint: shoppen maakt gelukkig. De jacht naar het perfecte stuk - en dan vooral online, waarbij je niet hoeft te vechten voor een parkeerplaats of een halfuur lang moet wachten voor de paskamer - brengt je immers in een staat van opwinding en geeft je het gevoel van zelfverwennerij.

‘Veel mensen shoppen om zich beter te voelen. Vaak is het dé ideale manier om een stressvolle dag te vergeten waardoor de aandacht afgeleid wordt van pijnlijke of ongemakkelijke emoties’, vertelt klinisch maatschappelijk werkster en psychotherapeut Catherine Silver. ‘Het is een manier om jezelf te kalmeren en je emoties te uiten.’

Volgens Silver kopen mensen ook dingen in de hoop dat ze positieve veranderingen met zich meebrengen. ‘Winkelen kan een belofte vormen voor de toekomst. Denk maar aan een kledingstuk waar je graag wil inpassen, een nieuwe sofa om je interieur op te fleuren of het nieuwe lidmaatschap bij de sportschool zodat je meer gaat bewegen. Op zich is dat geen probleem. Maar als mensen zich voortdurend slecht voelen raken ze in een patroon waarbij ze altijd willen shoppen, zich even beter voelen, waarna de shopper’s high verdwijnt en ze zich weer slecht voelen en in een vicieuze cirkel belanden’, aldus de psychotherapeute.

Toch hoef je niet meteen in paniek te raken als je enkele keren per week (of per dag) je favoriete webshop afschuimt en je winkelkarretje vlijtig vult. Een shopverslaving wordt pas echt een probleem zodra bepaalde dingen in je leven, zoals bijvoorbeeld je werk, eronder beginnen te lijden.

Benieuwd of je verslaafd bent of niet? Probeer eens een onlineshop of een fysieke winkel te bezoeken. Kan je weggaan zonder iets te kopen? Dan zit je goed. Voel je je daar ongemakkelijk bij, dan heeft je shopgewoonte misschien ongezonde proporties aangenomen. Kijk ook eens naar het tijdstip waarop je winkelt, om na te gaan in hoeverre je emoties een invloed hebben op je koopgedrag. Merk je dat je Zalando gebruikt om je verdriet, woede, stress of ongemakkelijke gevoelens weg te denken, raadpleeg dan een therapeut. Samen kunnen jullie dan naar een gezonder (en minder dure) manier zoeken om met je gevoelens om te gaan.