De 3 favoriete zomerse recepten van Rens Kroes

In haar nieuwe boek ‘On the go’ bewijst de Nederlandse Rens Kroes dat het helemaal niet moeilijk is om gezond door het leven te gaan. Vandaag geeft ze jou haar drie favoriete zomerse recepten.

1. Springrolls met kip
Rens Kroes: ‘Eens je het rollen onder de knie hebt, is dit een heel fun gerecht om te bereiden!’
- 100 g komkommer
- 100 g paprika
- 120 g wortel
- 6 bladeren Chinese kool of ijsbergsla
- 400 g kipfilet
- 1 el kokosolie
- 1 teentje knoflook
- 1 tl tamari
- 6 rijstvellen
- 2 g muntblaadjes, fijngesneden
- 1 el sesamzaad
- 20 g verse koriander
Bereidingswijze:
1. Snijd de komkommer, paprika en wortel in kleine reepjes. Spoel de kool- of ijsbergsla bladeren schoon en dep ze droog met keukenpapier.
2. Bak in een koekenpan de kipfilet in 1 el kokosolie, haal ze met behulp van twee vorken tot plukken uit elkaar. Knijp het knoflookteentje erboven uit, meng met de tamari door de kip en laat samen afkoelen.
3. Dompel zodra de kip is afgekoeld de rijstvellen een voor een in een grote kom met lauwwarm water. Schud droog en leg het zacht geworden rijstpapier op een schone ondergrond.
4. Leg een zesde deel van de ingrediënten op een helft van een rijstvel: eerst de fijngesneden munt, dan een blad kool of sla, kipreepjes, wat blaadjes koriander, paprika, wortel, komkommer en wat sesamzaad. Klap de rol dubbel en vouw de beide zijden naar binnen. Rol voorzichtig maar stevig op. Herhaal dit vijfmaal.

2. Munt- en granaatappelsalade
Rens Kroes: ‘De perfecte lichte lunch voor een warme dag. Gierst is bij ons niet zo gekend, maar het is heel makkelijk én lekker.’
- 120 g gierst
- 10 g munt
- 1 granaatappel
- 75 g rucola
- 1 tl veggiepoedermix of bouillonpoeder
- handje gebrande amandelen
- 1⁄2 tl zwarte peper
Voor de dressing: - 2 teentjes knoflook
- 180 gram rauwe cashewnoten
- 100 ml olijfolie
- 3 el citroensap
- zout, naar smaak
Bereidingswijze:
1. Spoel de gierst in een fijne zeef schoon en laat uitlekken. Breng 300 ml water aan de kook in een ruime pan. Voeg de gierst toe en kook in 20 minuten beetgaar. Giet daarna af in de zeef en doe over in een kom.
2. Roer de veggiepoedermix of het bouillonpoeder door de gierst en laat afkoelen.
3. Snijd de munt fijn. Snijd de granaatappel doormidden en haal de pitjes eruit.
4. Doe vervolgens alle ingrediënten in een to go bak en zet in de koelkast.
Dressing:
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix in 2 minuten tot een heerlijke romige dressing. Bewaar in een afgesloten pot in de koelkast.

3. Chia cookies
Rens Kroes: ‘Deze koekjes bak ik heel erg vaak. En als ik op Instagram de hashtag #renskroes check, merk ik dat ik lang niet de enige ben.’
- 1 el chiazaad
- 80 g havermeel, of ander meel naar wens
- 100 g kokos- bloesemsuiker
- 1 tl baking soda (zuiveringszout)
- 1 el citroensap
- 250 g amandel- of gemengde notenpasta met wat zout
Bereidingswijze:
1. Week het chiazaad 15 minuutjes in 3 eetlepels water.
2. Meng ondertussen het meel, de suiker en de baking soda in een kom en verwarm de oven voor op 200 °C.
3. Voeg het chiazaad, zodra het water is opgenomen, samen met het citroensap bij de amandelpasta in een aparte kom. Roer goed door en meng dan met de overige ingrediënten.
4. Kneed het mengsel met de handen tot een bal. Pluk er met je vingers een stuk deeg af, maak het plat en rond in de palm van je hand en leg dan op de bakplaat. Ga zo door tot het deeg op is en zet de bakplaat 10 minuten in de hete oven.