Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

De kluts kwijt? Zo krijg je alles weer op een rijtje

doorLieve Claeysop 14/03/2017

Waar we vroeger vooral op ons veertigste of vijftigste ons leven in vraag stelden, maken nu steeds meer twintigers en dertigers een identiteitscrisis door. Deze tips kunnen je helpen om de twijfels te doorbreken en weer op de goede weg te geraken.

* Stop met voortdurend te vergelijken
Kijk naar jezelf op dit moment: wat zijn de dingen waar je tevreden mee bent en welke storen je? Bedenk hoe je die laatste kan bijsturen.

* Relativeer de sociale media
Besef dat de meeste mensen online enkel hun succesverhalen vertellen, en dat er maar weinig personen zijn die het daar over hun tegenslagen of twijfels durven te hebben. Weet dus dat je er een vertekend beeld voorgeschoteld krijgt en dat het geen zin heeft om je daarop blind te staren of je eraan te proberen te spiegelen.

* Zorg voor genoeg rust
Leer naar je lichaam luisteren en neem rust als je voelt dat je daar nood aan hebt. Zorg daarnaast ook voor voldoende activatie. Schrijf je in voor die cursus die je al zo lang wil volgen, ga sporten ... Vaak zijn dat de zaken die het eerst achteruitgeschoven worden als je je wat minder goed in je vel voelt, maar het zijn juist die dingen die je energie geven.

* Herbekijk je definitie van succes
Succes hoeft niet noodzakelijk afhankelijk te zijn van status en financiële middelen. Richt je op wat wel goed gaat in je leven, waar jij in uitblinkt en bijgevolg trots op mag zijn.

* Besef dat je niet de enige bent die twijfelt
De meeste mensen beleven meerdere keren in hun leven momenten waarop ze zich vragen stellen en waarop ze beginnen te twijfelen over hun toekomst. Durf erover te praten, je zal merken dat anderen met dezelfde vragen worstelen. Weet ook dat het een fase is die voorbijgaat zodra je bepaalde keuzes gemaakt hebt.

* Wees niet te hard voor jezelf
We hebben de neiging om falen aan onszelf toe te schrijven, terwijl we de oorzaak van onze successen vooral aan externe zaken toekennen, bijvoorbeeld aan geluk. Voor anderen doen we dan weer net het omgekeerde: zij hebben hun succes in onze ogen wel zelf bereikt, terwijl falen bij hen aan externe factoren ligt. Leer kortom door een andere bril naar jouw eigen successen en eventuele mislukkingen kijken.

* Durf keuzes te maken
Je kan eindeloos blijven piekeren en afwegen, maar dat brengt je geen stap vooruit. Blijf dus niet te lang in de twijfel hangen, maar durf beslissingen te nemen en zie waar je uitkomt. Besef dat - hoezeer je ook van het tegenovergestelde overtuigd bent - er maar weinig keuzes echt onomkeerbaar zijn en je op elk moment weer nieuwe keuzes kan maken.

* Vraag op tijd hulp
Merk je dat je het moeilijk blijft hebben, durf dan (deskundige) hulp te vragen.