Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

De kunst van het alleen zijn: zo overwin je je eenzaamheid

doorRedactieop 16/11/2022

Alleenstaanden worden rond de kerstperiode traditioneel meewarig aangekeken. Nochtans kan je perfect alleen zijn zonder je eenzaam te voelen. Maar wat als dat niet lukt? Hoe raak je verlost van eenzaamheid? 

Iedereen voelt zich weleens eenzaam. Misschien overkomt het je wanneer je alleen thuis bent of net als je op een druk kerstfeest aan tafel schuift. Wie zich vaak alleen voelt, kan daar flink ongelukkig van worden. Volgens de Noorse filosoof Lars Svendsen nemen we in onze druk-druk-druk maatschappij nog te weinig tijd voor afzondering en voelen we ons net daardoor eenzaam. Een één-twee-drie oplossing tegen die eenzame gevoelens bestaat niet, maar professor Goossens deelt wel graag enkele inzichten om ze door een andere bril te bekijken. Hier delen we er alvast eentje.

Herontdek het positieve

‘Door ons drukke leven en de maatschappelijke druk zijn we het wat verleerd om tijd alleen door te brengen. Het is nochtans belangrijk dat je tijd met anderen en de tijd voor jezelf in balans zijn. In coronatijden was dat evenwicht compleet zoek en hebben we massaal gevoeld hoe nefast dat was.’ Alleen-tijd geeft je leven zuurstof. ‘Het geeft je de kans om op je plooi te komen. Om te reflecteren over het leven, plannen te maken voor de toekomst, hobby’s uit te oefenen, je in je werk te verdiepen ... Probeer er bewust tijd voor te maken.’

Meer lezen? Ons decembernummer ligt nu in de winkel!