Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Essentieel voor een goede schooldag: een gezond ontbijt

doorValérie Wautersop 22/08/2016

De meeste kinderen zijn gek op zoet, ook bij het ontbijt. In België halen kinderen van twee tot negen jaar bijna 28% van hun dagelijkse energie-inname uit suikers (zowel suikers die van nature aanwezig zijn in fruit en zuivelproducten, als suikers toegevoegd aan andere voedingsmiddelen). Dat is veel te veel, en iedereen weet dat te veel suikers bij kinderen kunnen leiden tot cariës en overgewicht.

Het is dan ook van belang om kinderen al op jonge leeftijd te leren hoe ze hun suikerinname kunnen beperken. En dan hebben we het vooral over de ‘toegevoegde’ suikers. Hiervoor geldt de aanbeveling om deze te beperken tot 10% van de totale energie-inname.

Het ontbijt is meestal de zoetste maaltijd van de dag voor kinderen. Met het nieuwe schooljaar dat eraan komt geeft Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie bij Partena Ziekenfonds met inhoudelijk advies van VIGeZ en in samenwerking met diëtisten, enkele tips en makkelijke recepten voor een gezond ontbijt voor je kinderen. Zo zijn ze helemaal klaar voor een goede start op school!

Tips

  • Geef liever fruit (heel of in stukjes) dan fruitsap. In fruitsap zijn doorgaans door de bereiding heel wat goede voedingsstoffen verloren gegaan. In een stuk fruit zijn al deze voedingsstoffen wel nog aanwezig, en omdat er veel vezels inzitten, krijgen je kinderen sneller een verzadigd gevoel dan bij fruitsap.
  • Bied eerder brood aan dan ontbijtgranen, die zijn meestal zoeter. Geef je toch ontbijtgranen, kies dan voor granen die weinig suikers bevatten (zonder honing, bijvoorbeeld) en niet gevuld zijn (chocolade ...). Je kunt ook muesli of havermout geven.
  • Geef je kind niet te vaak chocomelk of andere gesuikerde melkdranken. Wissel af met gewone melk of verdun er de chocomelk mee. Als je chocomelk in poedervorm geeft, leer je kinderen dan om niet te overdrijven met de hoeveelheden.
  • Varieer volop met lekker broodbeleg. Verandering van spijs doet eten. Wissel af tussen zoet en hartig beleg. Zoet beleg hoeft ook niet steeds choco of confituur te zijn, ook vers fruit of compote is lekker op de boterham.
  • Probeer zuivelproducten slechts in beperkte mate te zoeten. Natuuryoghurt waar je thuis zelf suiker aan toevoegt is ongeveer 30% zoeter dan gezoete yoghurt uit de winkel. Voeg in plaats daarvan liever vers fruit toe.

Meer info en makkelijke receptjes vind je op de website van Partena.