Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

De relax challenge uitgetest

doorKristina Rybouchkinaop 24/01/2017, laatst bijgewerkt op 19/01/2017

Eerlijk gezegd kan ik me geen leuker voornemen indenken dan meer ontspannen. Zie ik op tegen mijn berg strijk? Nu mag ik ze laten liggen, ik ga gewoon in bad. In het weekend mijn werkmails checken? Naah, ik heb toch het perfecte excuus! Maar zal ik hierdoor écht meer relaxed zijn, of brengt afstand nemen van de dagelijkse ratrace net meer stress met zich mee? #ikstartvandaag

Dag 1: Doe maar één ding tegelijk.

'Ik ben helemaal geen multitasker, dit is een fluitje van een cent', denk ik als ik de opdracht van de dag bekijk. Maar eens ik erop begin te letten, blijkt dat ik mijn aandacht vaker over verschillende zaken spreid dan ik dacht.
Op het werk sluit ik mijn mailbox af, zodat binnenkomende mails me niet kunnen afleiden. Ik steek mijn smartphone weg, zonder me mentaal af van mijn collega's en neem me voor om niet op het internet te surfen terwijl ik aan mijn artikel werk. Het vraagt écht enige zelfbeheersing, maar het lukt me wel om me een paar uur volledig op het schrijven te concentreren. En guess what, tegen het einde van de werkdag is het stuk helemaal klaar! Ik mag dus met een tevreden gevoel huiswaarts keren.
Wanneer ik me na het avondmaal in de zetel installeer, laat ik mijn laptop bewust uit. Ik ga helemaal op in het tv-programma en zie geen mails of chatberichten passeren. Best rustgevend, moet ik toegeven.

Dag 2: Neem een douche na het werk, om je zorgen van je af te spoelen.

Als ik om 18u30 thuiskom trek ik eingszins sceptisch naar de badkamer. Douchen, dat doe je toch 's morgens of vlak voor het slapengaan? Mijn twijfels verdwijnen echter ogenblikkelijk wanneer ik onder de warme waterstraal stap. Als ik even later in mijn jogging naar beneden slof, ben ik helemaal relaxed. Deze tip is een blijvertje.

Dag 3: Jaag je niet op in de file.

Gewapend met mijn favoriete cd en een goed humeur stap ik in de wagen. Kom maar op met dat verkeer! Het eerste deel van de rit verloopt vlekkeloos, maar na een tijd aanschuiven op de autosnelweg vangt het klokje op het dashboard toch mijn blik. Terwijl ik de minuten genadeloos zie voorbijtikken, bekruipt er mij een onaangenaam gevoel. Gaat die andere rijstrook niet toch wat sneller? Kan ik hier even tussen schieten? Ik had al een halfuur achter mijn bureau kunnen zitten... Nee, volledig zen worden in het verkeer lukt me voorlopig niet.

Dag 4: Laat je verplichtingen een avond voor wat ze zijn.

Ik had reikhalzend uitgekeken naar mijn verplichtingsvrije avond, maar de realiteit steekt er een stokje voor. Morgen heb ik namelijk een deadline. Na twee interviews en een bezoek aan de supermarkt (en mijn rustgevende douche!) kruip ik met enige tegenzin achter mijn computer om de hele avond te schrijven. Ontspannen zal een dagje moeten wachten.

Dag 5: Trek naar buiten.

Een leuk plan. In theorie. Want wanneer ik thuiskom is het niet alleen al pikdonker, het is ook ijskoud. In plaats van te gaan wandelen trek ik met een vriendin naar de cinema. Na de film stappen we wel nog even naar een cafeetje, telt dat ook mee?

Dag 6: Noteer drie dingen waar je dankbaar voor bent.

Studies tonen aan dat dankbaarheid goed is voor je humeur en je gezondheid. Maar is dankbaar zijn voor het weekend niet een beetje banaal? Uiteindelijk schrijf ik op dat ik dankbaar ben voor mijn gezondheid (eindelijk verlost van die snotvalling), mijn vriend die hele dag berichtjes stuurt hoewel hij aan het werk is aan de andere kant van de wereld en mijn lieve huisgenote die pas heeft gedweild. Het lijstje tovert inderdaad een glimlach op mijn gezicht.

Dag 7: Zeg nee.

Als freelance journaliste vind ik het moeilijk om opdrachten af te slaan. Je zegt tenslotte 'nee' tegen een beetje extra geld. Maar met elke opdracht die ik aanneem zeg ik 'nee' tegen vrije tijd, want aangezien ik tijdens de kantooruren ook al op de redactie werk moet ik bijkomende taken 's avonds of in het weekend inplannen. Vandaag hoef ik me echter niet schuldig te voelen. Dus als ik een mail krijg met de vraag of ik tegen overmorgen nog een artikel kan schrijven hoef ik niet lang na te denken. 'Nee sorry, mijn agenda zit helemaal vol...', antwoord ik. Niets gelogen, want genoeg slaap is echt wel belangrijk.

Dag 8: Maak een to do-lijstje.

Het klinkt misschien vreemd, maar to do-lijstjes brengen je wel degelijk tot rust. Als je alle taken die in je hoofd zitten duidelijk noteert, hoef je niet bang te zijn dat je iets vergeet. Je krijgt een mooi overzicht van je verplichtingen en je kan ze gemakkelijker inplannen. Ik krijg echter bijna een paniekaanval als ik mijn lange lijst bekijk. Maar als ik 's avonds besef dat ik al één artikel heb afgewerkt, een geleend bedrag aan mijn collega heb teruggestort en de vuilbak buiten heb gezet, mag ik al enkele to do's afvinken. Driewerf hoera!

Dag 9: Sta een halfuur vroeger op om te genieten van een uitgebreid ontbijt.

'Waarom toch', zucht ik bij mezelf als de wekker extra vroeg afgaat. Maar als ik in pyjama naar beneden loop, brood in de toaster steek en eitjes begin te bakken, lukt het me vrijwel meteen om te genieten van de vrijgekomen tijd. Na het eten kan ik in alle rust een douche nemen en kan ik zelfs even nadenken over mijn outfit. Van een ontspannen ochtend gesproken.

Dag 10: Spreek af met vrienden.

Waarom nodig ik op een doordeweekse avond eigenlijk haast nooit volk uit? Vrienden zijn er toch niet alleen in het weekend? Ik maak een Facebookevent aan en een handvol mensen lijkt er al snel voor gewonnen om samen te eten ('als het maar niet te laat wordt, want morgen werken '). We drinken een aperitiefje, bestellen pizza en lachen erop los. Om 23 uur kruip ik braaf in mijn bed. En de opkuis? Daar jaag ik me na zo een toffe avond echt niet over op, die is voor morgen.

Het besluit...

Ik kan niet zeggen dat ik na tien dagen onthaasten meer ontspannen door het leven ga. Maar ik besef nu wel dat het helpt om af en toe rustpauzes in te bouwen. Een avond de laptop uit laten, ontspannen onder een warme douche, eens wat vroeger opstaan, bewust tijd maken voor vrienden zelfs al komt het niet zo goed uit, ... zulke dingen maken een groot verschil. Als je even overrompeld wordt door verplichtingen, is quality time vaak het eerste wat erbij inschiet. Dat zou niet mogen. Trouwens, als je beter in je vel zit krijg je je werk veel vlotter en met meer plezier gedaan.