Deze 4 items verdienen een pre-lenteschoonmaak

doorNathalie Topsop 05/03/2020

Het zit 'm in de kleine dingen, ook als het om poetsen gaat. Deze 4 items worden vaak over het hoofd gezien, maar zijn gelukkig snel én makkelijk schoon te maken.

1. Je smartphone

Je teerbeminde smartphone gaat overal met je mee naartoe, toch? Bij veel mensen zit hij haast aan hun handen vastgekleefd. Maar in tegenstelling tot diezelfde handen wordt zo'n smartphone doorgaans niet minstens vier à vijf keer per dag gewassen. En dat heeft zo zijn gevolgen: onderzoekers van de Universiteit van Arizona vonden minstens één potentieel ziekmakende microbe op negentig procent van de onderzochte smartphones, terwijl er op 16 procent sporen van uitwerpselen gevonden werden. Niet meteen reden tot grote paniek, wel tot een verbeterde telefoonhygiëne. Want hey, die smartphone houd je wel af en toe tegen je gezicht. Om nog maar te zwijgen over de combinatie tussen snelle lunch en doelloos scrollen op je smartphone.

Tijd voor een poetsbeurt dus. Maar let wel op: chemische producten of vloeistoffen waarin ammoniak of alcohol zitten kunnen je scherm beschadigen. Gebruik evenmin ruwe stoffen of papieren handdoekjes. Katoenen doeken of microfiber doekjes (bijvoorbeeld het soort dat bij brillen zit) zijn wel geschikt. Reinig het scherm bij voorkeur droog, tenzij het echt smerig is. Maak het dan lichtjes vochtig, en schakel je toestel bij voorkeur voor het poetsen uit.

2. Je oortjes

Smakelijk ziet het er niet uit, maar an sich is achtergebleven oorsmeer niet echt schadelijk voor je gezondheid. Helaas kunnen er zich wel bacteriën in nestelen die dan bij een volgende gebruik in je oren terecht kunnen komen. Bevochtig een wattenstaafje lichtjes met ontsmettingsmiddel om ze schoon te maken. Maak er een gewoonte van om die minstens om de twee weken te doen.

3. Je toetsenbord

Je raakt het honderden keren per dag aan, dus is het nogal logisch dat er zich heel wat bacteriën op verzamelen. Of etensresten, als je werken en eten regelmatig combineert. Ook hier zijn een microvezeldoek en ontsmettingsmiddel een prima combinatie. Zet je laptop of computer wel eerst uit, of koppel het toetsenbord los. Met een spuitbus met gecomprimeerde lucht of perslucht (speciaal ontwikkeld om toetsenborden te reinigen) kan je het vuil onder je toetsen uit blazen. Als je geen spuitbus hebt, is een haardroger een alternatief.

4. Was je hoofdkussens

Zweet, stof en vuil verzamelen zich door je kussensloop op je hoofdkussen. Daardoor kunnen schimmels en bacteriën welig tieren. Vooral wie allergieën of astma heeft, doet er daarom goed aan om zijn of haar hoofdkussen regelmatig te wassen. De meeste hoofdkussen mogen in de wasmachine en droogkast, dus veel moeite kost het je niet. Idealiter doe je dit om de zes maanden.