Deze 5 anti-stresstools werken écht, maar daar betaal je voor: “Ik pluk niet alleen fysiek de vruchten van die oefening”
We kennen allemaal wel dat drukke, gejaagde gevoel met stresspieken. Hoe kom je daar nu het best van af? Er zijn tegenwoordig heel wat anti-stresstools op de markt die je meer innerlijke rust beloven. Van een spijkermat tot een slaaprobot: onze redactie nam de proef op de som. En naast enkele dure tools, zijn er ook goedkope alternatieven van 15 euro die méteen helpen. “Dit werkt snel, eenvoudig en is klein genoeg om mee te nemen.”

Redactrice Sophie test de ademcoach: "Hier word ik écht rustig van"
“Terwijl baby’tjes nog heel natuurlijk ademen, zijn volwassenen, onder invloed van stress, steeds minder diep gaan ademen. De meesten onder ons schakelden zelfs over op mondademhaling. Helaas, want terwijl inademen door de neus ons tot rust brengt, functioneert de mondademhaling net als een soort van stressreactie. Zelf probeerde ik al yoga, meditatie en ademhalingscoaching om rustiger te gaan ademen. Maar mijn innerlijke scepticus strooide telkens roet in het eten: te saai, te zweverig, te pseudowetenschappelijk. Enter Moonbird, een toestel dat werd ontwikkeld in samenwerking met artsen, apothekers, neurologen en psychologen.”
“Wanneer ik nood heb aan rust, hou ik de Moonbird een paar minuten in mijn handpalm en stem ik mijn ademhaling af op het apparaatje, dat afwisselend uitzet en weer samentrekt om het ritme aan te geven. Na afloop voel ik me niet alleen meer ontspannen, maar zie ik op de bijbehorende app (en mijn sporthorloge) dat mijn hartslag daadwerkelijk trager is. Zulke cijfers, zwart-op-wit? Daar wordt mijn innerlijke scepticus pas écht rustig van.”
Moonbird, Ademhalingscoach, 179 euro bij de online apotheek en via moonbird.life
Redactrice Fleur testte de slaaprobot: "De ontspannende geluiden zijn een mooie surplus"
“Ik was jarenlang een makkelijke slaper, maar sinds enkele maanden hapert mijn nachtrust. Inslapen is geen probleem, doorslapen is een ander verhaal. Als ik ’s nachts wakker word, lig ik te malen en kan ik de slaap maar moeilijk vatten. Daarom was ik benieuwd naar de Somnox: een adem- en slaaprobot die een ademhaling simuleert, die ik via een app helemaal kan aanpassen aan mijn ademhalingsritme. De Somnox geeft het ritme aan door een beetje op te blazen en weer leeg te lopen, en laat het tempo stapsgewijs zakken. Als ik meeadem met de robot die tegen mijn buik ligt, vertraagt dus ook mijn ademhaling automatisch. Ik pluk niet alleen fysiek de vruchten van die oefening.”
“Door me daarop te focussen is er nog maar weinig mentale ruimte over voor mijn piekergedachten. De ontspannende geluiden zijn een mooi surplus: voorlopig doen de Somnox-geluiden prima hun werk, maar het is fijn om te weten dat ook een eigen playlist tot de mogelijkheden behoort. Ik ben sneller verknocht aan mijn revolutionaire slaapbuddy dan gedacht: als ik ’s morgens wakker word, heb ik de Somnox vaak nog vast. De robot is zo eigenlijk een volwassen variant van het klassieke knuffeltje, en dat is uiteraard niet toevallig.”
Somnox, Adem- en slaaprobot, 549 euro bij somnox.com. Met Somnox Try & Buy kan je Somnox minimaal 3 tot maximaal 16 maanden uitproberen voor € 34,95 euro per maand.
Redactrice Liesbeth probeerde de acupressuurmat: "De puntjes van de lotusbloemen zijn véél scherper dan ze eruitzien"
“Het wordt vaker gezegd: zitten is het nieuwe roken. En dat kan ik beamen. Door mijn job zit ik vaak achter een bureau, en tegen de avond heb ik weleens last van hoofdpijn, een stijve nek en gespannen schouders. Al zie ik op sociale media veel reclame voor iets dat me zou kunnen helpen: de Pranamat ECO. Deze moderne spijkermat zou helpen tegen spierpijn, nekpijn, hoofdpijn, rugpijn, en zelfs tegen stress, migraine en slaapproblemen. Dat komt omdat de mat bedekt is met lotusbloemen met scherpe acupressuurpunten die de productie van endorfines stimuleren en stress en spierspanning verlichten. Eerst zien, dan geloven.”
“Ik leg de mat en het bijbehorende kussen op mijn bed. In de informatiebrochure lees ik dat ik het best dunne katoenen kleding draag en start met tien minuten. Het eerste wat me opvalt: de puntjes van de lotusbloemen zijn véél scherper dan ze eruitzien. Het doet pijn, ja, maar juist de goeie hoeveelheid dat het effectief deugd doet. Achteraf voelt mijn lijf gloeiend warm en ontspannen. De weken erna bouw ik het gebruik op tot een halfuur. Ook test ik andere ondergronden uit: de zetel, een tapijt of gewoon de vloer. Mijn nek- en schouderpijn is fel verminderd, maar ik vind het vooral een fijn hebbeding om te relaxen. Na een werkdag even neerliggen, mijn hoofd leegmaken en ik kom helemaal tot rust.”
Pranamat ECO, acupressuurmat, vanaf 232 euro bij pranamat.be
Redactrice Roxanne waagde zich aan aromatherapie: "Hiermee lok je een snelle respons van je zenuwstelsel uit"
“Ah, the sweet smell of victory. Een zin die al in menige film en serie opdook. Maar bestaat dat echt, succes in een flesje? Ik sta op het punt om dat te ontdekken. Dit jaar nog volgde ik een opleiding etherische oliën. Ik gebruik dan ook regelmatig oliën tegen stress of onrust. Ze werken snel, zijn eenvoudig en klein genoeg om mee te nemen. De Stress-Fix van Aveda past zelfs in je broekzak. Hij ruikt heerlijk en bevat onder andere lavendel en muskaatsalie*. Dat laatste werkt ontspannend en heeft een positieve invloed op het humeur bij PMS.”
“Het is een misvatting dat je in etherische oliën moet ‘geloven’. Van vele, waaronder de oliën uit de Stress-Fix, is de werking wetenschappelijk aantoonbaar. Wist je trouwens dat de neus het enige zintuig is dat in rechtstreeks contact staat met het brein? Een geur gaat zonder omwegen naar je hersenen en heeft daar effect op onder andere de hypothalamus, die de stresscyclus van het lichaam regelt. De Stress-Fix van Aveda helpt mij bij acute stress. Mijn onrustig gevoel is meestal binnen vijf minuten verminderd of verdwenen. Ik breng hem aan op de voetzolen, polsen, achter de oren of op de haarlijn in de nek, waar de huid dun is en de olie gemakkelijk kan worden opgenomen. Ik doe ook graag wat olie op mijn handen om eraan te ruiken. Op die manier lok je een snelle respons van je zenuwstelsel uit.”
Aveda Stress-Fix kost € 28,00 en is verkrijgbaar in Aveda-winkels of online: aveda.eu
Redactrice Valérie testte de Fidget Cube: "Uit onderzoek blijkt dat dit zorgt voor een betere focus"
“Hoewel ik beter zou moeten weten, vertonen al mijn balpennen bijtsporen. Wanneer ik me zenuwachtig voel in een sociale situatie, begin ik met mijn trouwring om mijn vinger te draaien, en wanneer ik een telefoongesprek voer, kriebel ik erop los of draait mijn pen lustig tussen mijn vingers als was ik een overjaarse majorette. Kort gezegd: wanneer ik me onrustig voel of last heb van stress, begin ik met dingen te prutsen. Fidgeting heet dat in het Engels, en het moet gezegd dat dat toch net iets leuker klinkt dan het Nederlandstalige ‘friemelen’. Uit onderzoek blijkt dat dat friemelen lang zo slecht nog niet is. Zo zou het helpen met het verlichten van stress en voor een betere focus zorgen.”
“Om mijn ‘gefidget’ naar een hoger niveau te tillen ruil ik mijn favoriete pen in voor een Fidget Cube: een kubus van ongeveer 3 centimeter bij 3 centimeter, voorzien van knopjes om op te duwen, een hendeltje om aan te draaien, een bolletje om mee te rollen … Kortom: elke mogelijke vingerbeweging die ik zou willen maken, kan ik op dit kubusje kwijt. Zalig, zo blijkt, want hoewel ik eerst niet geloofde dat het ding me zou helpen, blijkt het tegendeel waar. Wanneer ik mijn focus dreig te verliezen of de nervositeit over het halen van een deadline de kop opsteekt neem ik de kubus in mijn hand en begin ik op de automatische piloot op knopjes te rammen en aan wieltjes te draaien. Dat voelt niet alleen heerlijk, maar zorgt er ook voor dat mijn focus weer op het hier-en-nu belandt en dat een stressvlaag overwaait. Getest, gefriemeld en goedgekeurd!”
De Fidget Cube koop je voor 15 euro bij fidgetcube.nl