Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Deze gedachten maken je onrustig

doorKristina Rybouchkinaop 09/03/2017, laatst bijgewerkt op 07/03/2017

Loop jij de laatste tijd ook zo gestrest rond? Schuif de schuld niet zomaar af op je drukke agenda. Het is goed mogelijk dat je gedachten de boosdoeners zijn. Probeer daarom de volgende vijf ideeën voortaan uit je hoofd te bannen. Wedden dat je het leven meteen weer de baas kan?

1. 'Oh nee, dat gaat een drukke periode worden!'
Weet je dat er een moeilijke periode in het verschiet ligt? Probeer je daar op voorhand zo weinig mogelijk druk over te maken. Ja, je collega gaat over een maand op zwangerschapverlof en jij moet haar werk erbij nemen. Het verjaardagsfeestje van je zoon of dochter valt midden in die periode, net als het paasfeest dat je moet organiseren voor je schoonfamilie en het weekend aan zee met je ouders. En o ja, het ligt ook al vast dat er dan een nieuwe badkamer geplaatst wordt. Maar het heeft absoluut geen zin om daar nu al over te piekeren! Stop! Je kan nu toch niets doen om het werk te verlichten. Misschien valt het allemaal veel beter mee dan verwacht. Als je er nu al wakker van ligt creëer je alleen maar onnodige extra stress.

2. 'Ik ben hier verantwoordelijk voor'
Natuurlijk is het belangrijk om de zaken waar je verantwoordelijk voor bent tot een goed einde te brengen. Maar vaak hebben we de neiging om veel meer taken naar ons toe te trekken dan nodig. Stop met denken dat jij als enige het huishouden moet runnen, de lunchpakketten van de kinderen moet maken, dat ene project op het werk moet lanceren. Je staat er nooit alleen voor. Durf hulp te vragen.

3. 'Het kan beter'
Soms is 'goed' echt wel goed genoeg. Moet je overwerken omdat je een uitstekend rapport wil indienen? Dan is het prima om 's avonds pizza te laten leveren voor het hele gezin. Wou je vijf kilo afvallen tegen de trouw van je zus, maar zijn er 'amper' drie weg? Daar mag je nog steeds trots op zijn! Leg de lat niet te hoog voor jezelf en focus je wat vaker op de dingen goed gaan, in plaats van op de mindere puntjes.

4. 'Hun leven is leuker'
Op social media ziet iedereen er mooi, gelukkig en succesvol uit. Maar het beeld dat mensen van zichzelf ophangen op het internet, ligt ver van de realiteit. Dat weten we allemaal en toch blijven ons eraan spiegelen. Probeer dat te vermijden. Lukt het echt niet? Leg jezelf even een Facebook- en Instagramvrije periode op. Je zal merken dat druk om het zelf altijd superleuk te hebben wegvalt én je wint zo heel wat tijd.

5. 'Dit is een ramp'
Heb je gemorst op je favoriete bloes? Ben je in panne gevallen met de wagen? Heb je een deadline niet gehaald? Dat is allemaal vervelend. Maar voor je je erin in opjaagt, moet je jezelf de vraag stellen: 'zal dit er over een jaar nog toe doen?' Waarschijnlijk niet. Als je leert om problemen die de kop opsteken te relativeren en in perspectief te plaatsen, zal je merken dat veel ervan heus geen drama's zijn.