Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Deze keukenkruiden zijn krachtiger dan je denkt

doorMelanie Goethalsop 29/08/2016

Basilicum en peterselie zijn kruiden waar we allemaal graag mee koken, maar wist je dat de groene blaadjes ook ontstekingswerend, immuunversterkend en zuiverend werken? Voedingsdeskundige Kristin Dahl zet de voordelen van tien keukenkruiden die we allemaal wel kennen op een rij.

Peterselie
Dit kruid zit boordevol krachtige voedingsstoffen. Denk maar aan vitamines A en C. Bovendien bevat een eetlepel peterselie al meer dan de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine K, een voedingsstof die essentieel is voor een gezonde bloedstolling en stevige beenderen. Peterselie is ook rijk aan vitamine B en ijzer, en ondersteunt de reiniging van onze lever.
Hoe gebruiken? Voeg de blaadjes toe aan je salade, granenschotels of tomatensaus. Peterselie smaakt ook heerlijk bij groentenschotels en gegrilde vis.

Koriander
Het plantje zit boordevol vezels en ijzer. En het helpt om zware metalen uit ons lichaam te verwijderen. Koriander wordt over de hele wereld aan gerechten toegevoegd voor z'n smaak, maar werkt ook cholesterolverlagend, brengt je bloedsuikerspiegel in balans en vermindert ontstekingen.
Hoe gebruiken? Koriander is lekker in salades en soep, maar is ook het ideale ingrediënten om je pesto naar een hoger niveau te tillen.

Basilicum
Het groene kruid kalmeert de zenuwen, is een goede bron van vezels en heeft een zuiverend effect op de lever. Basilicum is rijk aan antioxidanten en werkt ontstekingsremmend. De blaadjes ondersteunen onze cardiovasculaire gezondheid en helpen suikerziekte te reguleren.
Hoe gebruiken? Voeg basilicum toe aan salades en sauzen of maak er pesto van. De blaadjes zijn ook lekkere smaakmakers voor een karaf water (zeker in combinatie met aardbei)!

Oregano
Oregano staat bekend om haar antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Olie van het kruid kan helpen bij verkoudheden, grieperigheid en respiratoire infecties. Oregano bevat ook verschillende fytonutriënten die als krachtige antioxidanten werken.
Hoe gebruiken? Oregano is ontzettend veelzijdig en kan zowel in soep, stoofpotjes, pizza als pasta gebruikt worden.

Dille
Dit is een uitstekende bron van antioxidanten, zoals bèta-caroteen. Dille zit ook vol calcium, ijzer en magnesium die de botdensiteit ondersteunen. Essentiële olie op basis van dille helpt schadelijke stoffen te neutraliseren en zou het lichaam kunnen helpen beschermen tegen vrije radicalen.
Hoe gebruiken? Het fijne kruid past perfect bij zuurkool, frisse salades en pesto. Ook lekker bij ei en gebakken vis!

Rozemarijn
Rozemarijn bevat antioxidanten en heeft een ontstekingsremmende werking, het zou bovendien helpen in de strijd tegen kanker. Het is ook een goede bron van ijzer, calcium en vezels. Leuke tip: z'n sterke aroma zou het geheugen verbeteren en mentale prestaties verbeteren!
Hoe gebruiken? Voeg enkele takjes toe aan vleesschotels of maak er aromatische olie van. Ook lekker bij geroosterde groenten.

Salie
Dit kruid wordt vooral gebruikt voor een gezond maag-darmstelsel, maar zou ook depressie en geheugenverlies verzachten. Ook vrouwen die last hebben van menstruatiepijn of opvliegers tijdens de menopauze hebben er baat bij. Salie wordt ook al jarenlang ingezet tegen ontstekingen. Hoe gebruiken? Voeg salie toe aan salades, hartige gerechten en geroosterde groenten. Van de blaadjes trek je ook heerlijke, genezende thee!

Munt
Munt is een uitstekende bron van vitamine A: twee eetlepels leveren de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op. De groene blaadjes helpen ook bij het prikkelbaredarmsyndroom en andere maag-darmaandoeningen. Het kruid komt ook van pas bij verkoudheden, keelontstekingen en sinusinfecties.
Hoe gebruiken? Voeg munt toe aan sapjes, smoothies, salades of water.