Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Deze wasfouten vermijd je beter

doorLynn Guillaumeop 29/04/2017

Maar liefst 90% van onze kledingstukken belanden veel sneller in de kledingcontainer dan nodig. Slecht voor onze portefeuille én het milieu. Dat kan beter!

Dat we onze kledij te snel afdanken is niet alleen aan de 'fast fashion mentaliteit' te wijten. In 70% van de gevallen zijn verbleekte kleuren, vervormingen en krimpen de boosdoeners. Volgens AEG zijn we simpelweg vergeten hoe we onze kledij goed moeten verzorgen. We wassen onze kleren op te hoge temperaturen en laten stofjes die volgens het wasvoorschrift extra verzorging nodig hebben liever links liggen. Met haar Care Label Project roept de huishoudtoestellenspecialist op om te breken met foute wasgewoonten en zo de wegwerpcultuur tot halt te roepen. Wij zijn fan en volgen voortaan trouw deze drie gouden wasregels:

1. Ga enkel naar de droogkuis wanneer nodig

De droogkuis gebruikt chemicaliën die niet alleen het millieu aanzienlijk belasten, maar ook een negatieve impact op jouw lichaam én de levensduur van je kledij hebben. Breng dus enkel je hyperdelicate stuks naar de stomerij. In een moderne wasmachine kan je de meeste kledij met het wasvoorschrift 'Dry Clean Only' perfect wassen. Leveranciers gebruiken het label nu eenmaal vaak om zich in te dekken voor het geval dat een kledingstuk kapot gaat.

2. Was op lagere temperaturen

De aangegeven temperatuur op het wasvoorschrift staat voor de hoogst mogelijke temperatuur waarop je de een stof kan wassen. Moderne wasmachines krijgen je wasgoed zelfs met 20 tot 30 graden minder grondig schoon. Door de wastemperatuur van 40 naar 30 te verlagen, bespaar je al 60 % op energie. Bovendien gaat je kledij met lagere wastemperaturen ook veel langer mee.

3. Was minder

Iedere wasbeurt belast het milieu én je kledij. Was je kleren dus niet onnodig en uit gewoonte. Soms is het al voldoende om ze even te laten verluchten of - beter nog - te stomen om ze op te frissen. Een wasje draaien voor dat ene t-shirtje? Liever niet. Gebruik je wasmachine enkel als ze volledig vol zit.