DIY: kruidentuin in vintage blikken

doorMelanie Goethalsop 16/09/2017

Dol op kruiden in blikken met vintage afbeeldingen? Dan ga je toch gewoon zelf aan de slag? Wij begeleiden je stap voor stap.

Leonie Freeman

Je kunt blikken met vintage afbeelden online kopen, maar natuurlijk kan je om het even welke blikken gebruiken. Voor dit diy-project heb je kleine potjes met kruidenplanten nodig, die in de blikken passen. Kies verschillende kruiden die je lekker vindt en bedenk dat planten er vaak beter uitzien in oneven aantallen. Vijf of zeven staan mooi op de keukenvensterbank!

Zorg ervoor dat de bovenlaag van de grond vochtig blijft en besproei je kruiden met water als ze droog worden. Giet geen water in de blikken, want deze hebben geen afwateringsgaten en door te veel water zullen de kruiden gaan rotten.

Wat heb je nodig?

- verschillende kruidenplantjes

- blikken met vintage afbeeldingen

- universele potgrond

Leonie Freeman

Stap 1. Haal de kruiden uit hun plastic potjes. Als je ze in de supermarkt koopt, zijn de wortels vaak krap gehuisvest en groeien ze door de afwateringsgaten, dus haal ze voorzichtig uit hun plastic pot. Geef als je de plant moeilijk uit de pot krijgt, een paar tikjes op de onderkant, dan komt de wortelkluit makkelijker los.

Leonie Freeman

Stap 2. Haal met je vingers de meeste grond rond de wortels weg.

Leonie Freeman

Stap 3. Vul de blikken met zo veel potgrond dat de bovenkant van de wortels tot ongeveer 2 cm onder de rand van het blik komt. Zet de plant in het blik. Voeg rondom nog wat grond toe (als er nog plaats is) en bovenop. Duw het plantje een beetje aan zodat het stevig staat, maar niet te hard, want je wil de grond en wortels niet samenpersen.

Leonie Freeman

4. Herhaal stap 1 tot en met 3 voor de overige kruiden. Zet ze op een vensterbank in je keuken voor gebruik in je gerechten en om je keuken een vintage tintje te geven.

'Planten in huis', a guide to indoor gardening, van Sophie Lee (€ 19,99) Manteau.