Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo houd je je cocktails lijnvriendelijk

doorMelanie Goethalsop 15/08/2016

Dol op cocktails, maar niet op de extra kilo's? Wij geven je 10 snelle tips voor lichte en lekkere zomercocktails.

1. Vul je glas met veel ijs (gemalen of in blokjes) voor je aan de slag gaat. Dat bevat geen calorieën en voorkomt meteen ook dat je drankje snel waterig wordt.

2. Gebruik ongezoete vruchtensappen en pers ze bij voorkeur vers. Citroen-, sinaasappel- en pompelmoessap zorgen voor extra vitamines, zonder buitensporig veel calorieën toe te voegen. Ook ananas-, appel- en veenbessensap zijn prima opties, maar vermijd nectar en concentraten. een puree van fruit, denk maar aan de perziken in een bellini, kan dan weer wel.

3. Groentesap is lekker en caloriearm, maar wie geen sapcentrifuge heeft, gebruikt het beter niet in alcoholische drankjes. Groenten uit de blender geven je cocktail namelijk een vreemde, niet- smakelijke textuur.

4. Ga jij steevast voor een rum-cola of gin-tonic met light fris-drank? Prima, maar vergeet niet dat vooral de alcohol het aantal calorieën de hoogte injaagt. Meng daarom liever niet meer dan één soort alcohol per cocktail. De weegschaal, je hoofd én je maag zullen je de volgende ochtend dankbaar zijn.

5. Een suikerrandje is puur decoratief, maar voor wie de verleiding liever uit de weg gaat bestaat ook een gezonder alternatief. Ga met een partje citroen, limoen of sinaasappel over de rand van je glas en zet het daarna ondersteboven op een bord vol onge- zoete kokosschilfers. Beperk de versiering voorts tot vers fruit en lekkere kruiden. Ook dat kan op een originele manier: denk maar aan zoethout als roerstaafje, decoratieve granaatappelpitjes of geef de pepermolen gewoon een flinke draai boven je glas!

6. Vind je plat of bruisend water toch net iets te saai? Experimenteer dan met kokoswater of verse thee. Het sap uit jonge, groene kokosnoten bevat amper 20 calorieën per 100 ml en geeft je drankje een licht nootachtige smaak. Bovendien is kokoswater rijk aan elektrolyten, zoals kalium, die het lichaam hydrateren. Zo zou het een pijnlijke kater kunnen helpen voorkomen. ook thee toevoegen is een prima optie voor wie onbezorgd wil genieten. Zo maakt een scheutje Earl Grey-thee een cocktail op basis van wodka, appelsap en basilicum helemaal af.

7. Experimenteer met water. Het klinkt flauw, maar spuitwater is soms precies wat een drankje nodig heeft. Denk maar aan de cointreau Fizz, een mix van 5 cl sinaasappellikeur, 10 cl bruisend water en het sap van een halve limoen op ijs. De cocktail kan je vervolgens zelf personaliseren met je favoriete stuk fruit of groente.

8. Champagne (bij voorkeur extra brut) is een relatief slanke aperitiefdrank, maar niet altijd de beste basis voor een cocktail. Voor een lekkere cocktail heb je al snel 10 cl champagne nodig, terwijl je met 2 cl wodka al een lekker drankje maakt. Dat ver- schil in volume kan het calorieverschil tenietdoen. Bovendien vraagt champagne in een mixdrank om sterke - vaak zoete en dus calorierijke - toevoegingen.

9. Gekonfijt fruit bevat veel calorieën, maar met een klein beetje kom je al een heel eind. Zo kan een blokje ingemaakte gember je glas whisky naar een totaal ander niveau tillen. Verse gember telt natuurlijk minder calorieën en past ook perfect bij de combinatie van wodka, munt en limoen.

10. Suikervervangers zijn niet altijd even gezond, maar kunnen handig zijn voor wie extra calorieën wil ontlopen. Zo kan je bijvoorbeeld perfect een siroop maken met stevia in plaats van suiker. Dat kan door poeder op basis van stevia op te lossen
in warm water of door er enkele druppeltjes vloeibare stevia aan toe te voegen.