Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Door dit trucje verbrand je meer calorieën op je werk

doorNele Annemansop 08/03/2017

Dat je beter de trap neemt dan de lift om meer calorieën te verbranden tijdens je werkdag, wist je waarschijnlijk al. Maar nu blijkt ook dit trucje je calorie- en vetverbranding te verhogen.

Heb jij ook een job waarbij je vastgenageld zit aan je bureau? Dan kom je waarschijnlijk niet aan die onmogelijke 10.000 stappen per dag. Toch kan af en toe je bips van je stoel liften en wat rondlopen de schadelijke effecten van urenlang zitten een stuk verminderen.

Uit een nieuwe studie van de Schotse Universiteit van Glasgow blijkt zelfs dat het beter is voor je gezondheid als je je niet alleen richt op het aantal uren dat je rechtstaat, maar ook op het aantal keren dat je opstaat. Zo verbrandden de proefpersonen in de studie meer calorieën en vet als ze vaker opstonden gedurende kortere periodes dan dat ze enkele keren een kwartier al rechtstaand doorbrachten.

Dat is volgens de onderzoekers niet verwonderlijk. Zo vereist elke overgang van zitten naar staan en omgekeerd spieractiviteit en energieverbruik. Om soortgelijke redenen verbrand je ook meer calorieën als je friemelt aan je bureau.

Maar wil dit nu zeggen dat vaker opstaan je work-out kan vervangen? Neen. Helpt het om de schadelijke effecten van een hele dag neerzitten te verzachten? Absoluut!