Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Dossier happy you: lees hier al onze tips om mentaal sterk te zijn én te blijven in deze vreemde periode

doorValérie Wautersop 22/04/2020

Hoe kom je deze periode door zonder helemaal gek te worden van die semi-lockdown? Wij verzamelden in dit dossier alle tips van experts om lief te zijn voor jezelf én mentaal sterk te blijven tijdens de coronaquarantaine.

Instant ontspannen: 5 huis-tuin-en-keukenhacks tegen stress

Een bonzend hart, een knoop in je maag, onbewust te snel ademhalen: stress kan hard toeslaan. We vergen vaak veel van onszelf, en worden ook nog continu overprikkeld, zeker nu het coronavirus het nieuws al wekenlang domineert. Gelukkig zijn er kleine manieren om de touwtjes opnieuw in handen te nemen. Welke dat zijn ontdek je hier.

Meer en engere dromen sinds corona? “Niet abnormaal én zelfs heilzaam”, aldus slaapexperte

Het coronavirus overheerst ons leven, niet alleen overdag maar ook ’s nachts. Eerder deze maand bleek nog dat een op de drie momenteel slaapproblemen ervaart, maar veel mensen dromen nu ook vaker én intenser. Logisch én soms zelfs goed voor je brein volgens experts. “Dromen helpt je niet alleen alles een plaats te geven, maar is ook goed voor je emotionele welzijn.” Lees hier verder.

Waarom het zo belangrijk is om voor jezelf te zorgen tijdens corona: “We zijn niet gemaakt om constant slecht nieuws te verwerken op zo’n intens niveau”

Nu we wekenlang thuiszitten is zelfzorg cruciaal voor onze moraal, zeggen experts. Zorg voor je uiterlijk én je innerlijk. “De lockdown is ook een mooi moment om jezelf de vraag te stellen: wil ik nog terug naar die veel te drukke agenda?” Lees meer.

Expert waarschuwt voor de ‘perfecte’ lockdown: “De druk om te e-aperitieven, Spaans te leren en op te ruimen kan voor nog meer stress en eenzaamheid zorgen”

We dachten met z’n allen dat de lockdown voor meer rust en minder fomo (fear of missing out) zou zorgen. Maar dat was buiten onszelf gerekend. Zelfs nu proberen we elkaar de loef af te steken, is het niet met die o zo leuke e-aperitiefparty’s, dan wel met de lessen Spaans die muy bien gaan of die bijzonder mooie wandeling door het nabijgelegen bos. En dat zorgt voor stress, lockdownprestatiestress. “We leven in een individualistische, prestatiegerichte maatschappij en dat toont zich zelfs in de lockdown.” Heb jij er ook last van? Lees dan hier verder.

Depressie of dipje? Dit is de impact van corona op je mentale gezondheid

De coronacrisis heeft niet alleen een impact op de fysieke gezondheid, het laat zich ook voelen ‘in ons koppeke’. Veel mensen voelen zich somber, moe of lusteloos. Een dipje, of is er meer aan de hand? Psychiater Dirk De Wachter vertelt erover en geeft tips om de alarmsignalen te herkennen. Je vindt ze hier.

Rouw was nog nooit zo rauw: onze expert over verdriet en gemis in tijden van corona

Er is veel dat we niet meer kunnen in deze coronatijden. Veel dat we niet meer mogen, zelfs. De meest ingrijpende verandering, en ongetwijfeld degene die nog het langst zal nazinderen eens dit alles weer over is, is de manier waarop we nu gedwongen worden om met rouw en verdriet om te gaan. We vroegen Uus Knops, psychiater en rouwexpert, om raad.