Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Een ordelijke kleerkast in 5 stappen

doorLynn Guillaumeop 25/04/2017

Nu de zon zich (voorzichtig) laat zien is het hoog tijd om jumpsuits, kleedjes en shorts weer boven te halen. Byebye wintertruien, hello zomergarderobe! Maar dat wordt moeilijk in een rommelige kleerkast. 5 stappen voor orde in de kledingchaos.

Stap 1: selecteer en sorteer
Je kast uitmesten neemt altijd meer tijd in beslag dan je denkt. Ga dus logisch te werk: la voor la en plank voor plank. Maak eerst je kast helemaal leeg en leg de inhoud in hoopjes naast elkaar: één stapel voor wat je houdt, één met wat weg mag en één met de twijfelgevalletjes. Berg je winterspullen op in speciale vacuüm-opbergzakken: zo nemen ze minder plaats in.

Stap 2: tot in de puntjes schoon
Nu alle planken en lades leeg zijn, start de schoonmaak. Onze tip? Deze Glanzende Stofreiniger van Starwax. Die reinigt gelakte oppervlakten perfect én gaat stofvorming tegen. Om vieze geurtjes te voorkomen, kan je wat lavendel of munt in je kast leggen. Ook een schaaltje zuiveringszout doet wonderen! Een geheimpje uit grootmoeders tijd.

Stap 3: behandel met liefde
Sommige spullen verdienen wat extra aandacht vooraleer je ze weer in je kast legt. Verzorg je lederwaren met een speciale verzorgingsmelk. Zo reinig je ze niet alleen, maar voed en bescherm je het leer ook.

Stap 4: eerlijk zullen we alles indelen
En dan nu het échte werk: het indelen van je kast. Begin bij de stapel kleren die je zeker wil houden. Sorteer je kledingstukken per categorie: T-shirts, truien, sportoutfits, broeken... - echte diehards sorteren zelfs op kleur- en geef deze stuks eerst een plek in je kast. Hou rekening met je gebruik: hang de kleren die je het meeste draagt vooraan. Dozen en hangcompartimenten helpen je om plaats te winnen en zijn ideale opbergers voor schoenen en accessoires. Kleef er stickertjes op (of een foto van de inhoud), zo zie je in een oogopslag waar die mooie pumps verstopt zitten. Over spullen die je bewaart ‘voor het geval dat’ zijn we kort: doe ze gewoon weg. Volgens de feng shui gebruik je dingen die je al een jaar niet meer hebt gebruikt, niet miraculeus opnieuw. Voor je trouwjurk of skioutfit mag je natuurlijk wel een uitzondering maken. Pas deze regel ook toe voor de kleren die op de stapel van de twijfelgevalletjes liggen.

Stap 5: gun je kleren een tweede leven
Maak iemand anders gelukkig met je vergeten spullen. Nodig je vrienden uit voor een ruilavond. Het levert je een gezellige avond, een extra centje én een opgeruimde kast op. Uiteraard kan je oude kleren ook naar de kringloopwinkel brengen. Niet alleen komen ze dan goed terecht, het geeft ook nog eens een goed gevoel.