‘Four quarters’-methode gaat viraal en beweert een boost te geven aan je productiviteit

doorRedactieop 27/05/2022

De trein heeft vertraging, een meeting loopt verkeerd en je portefeuille ligt nog thuis op tafel. Op zo’n moeilijke (werk)dag die maar niet lijkt te eindigen, kan het een gigantische opgave zijn om toch gemotiveerd en productief te blijven. Dan brengt de populaire ‘four quarters-methode’ misschien wel soelaas.

Soms kan de kleinste tegenslag je motivatie en humeur voor de rest van de dag bepalen. Daar heeft het internet iets op gevonden: de ‘four quarters-methode’ zou een hack moeten zijn die je productiviteit en mentale gezondheid een boost geeft. 

Hoe het werkt? Je verdeelt je dag in vier kwarten: bijvoorbeeld de ochtend (6 uur tot 11 uur), de middag (11 uur tot 14 uur), de namiddag (14 uur tot 18 uur) en de avond (vanaf 18 uur). De theorie is dat door je dag op te splitsen in die vier segmenten, je nooit een volledige dag als ‘slecht’ hoeft te ervaren. 

Loopt iets mis in het ene kwartje? Dan heb je altijd de andere drie nog. Reset, en begin met een schone lei. Door met een positieve mindset het volgende kwartaal in te stappen, kun je het maximale uit je dag halen.

Virale video

TikTok-gebruiker Rash Patel haalde op de video-app maar liefst 243.500 likes met zijn post waarin hij de methode haarfijn uitlegt. Het idee is gebaseerd op Amerikaanse football, waarin een wedstrijd ook in vier kwarten is opgedeeld. Als een speler in het ene deel onderpresteert, wil dat niet zeggen dat hij in het volgende niet kan scoren. Hetzelfde met je dagindeling: heb je een slechte ochtend? Laat die negativiteit dan achter je en begin vol goede moed aan de rest van je dag.