Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Ga voor groen!

doorKristina Rybouchkinaop 04/02/2017, laatst bijgewerkt op 02/02/2017

Natuurlijk zijn we allemaal begaan met het milieu. Maar als het erop aankomt, blijven we toch dezelfde niet altijd even groene keuzes maken... Om dat patroon te doorbreken ga ik de eco-challenge aan. Zeven dagen lang bewuster verbruiken, hoe moeilijk kan het zijn? #ikstartvandaag

Dag 1: Shop tweedehands.

In tegenstelling tot het merendeel van mijn collega's en vriendinnen ben ik helemaal geen winkelliefhebber. Ik shop maar een paar keer per jaar en ik voel me tegenwoordig zelfs beter wanneer ik spullen weggeef, dan als ik iets in huis haal. Op deze eerste dag van mijn challenge koop ik dus helemaal niets. Beter nog, ik zet de oude dvd-boxen die staan te bestoffen in mijn kast te koop op een zoekertjessite.

Dag 2: Deel een douche met iemand.

Het lijkt me niet zo'n goed idee om aan mijn huisgenote te vragen of ze bij mij onder de douche wil kruipen. Maar ook nu bedenk ik een volwaardig alternatief. Je hoort toch wel eens dat je in de douche moet plassen om water te besparen? Wel eum... check?

Dag 3: Laat je auto staan.

Hier zag ik al van in het begin erg tegenop. Eerlijk is eerlijk: ik ben bijna vergroeid met mijn wagen. Naar de redactie, naar de winkel, zelfs naar de sportclub, mijn Opel Corsaatje gaat altijd mee. Behalve vandaag dus. Om te gaan werken haal ik hem wel nog van stal - 2 uur en 17 minuten onderweg in één richting met het openbaar vervoer is echt geen optie, sorry - maar 's avonds ga ik op wandel. Eerst op ziekenbezoek, dan een hapje eten en tenslotte even langs bij een vriend. Het is koud en donker, maar de frisse lucht doet wel deugd én ik heb een flinke portie lichaamsbeweging gekregen. De volgende keer trek ik gewoon een dikkere jas aan. 'De volgende keer', ja, dat lees je goed.

Dag 4: Ontdek een vegetarisch gerecht.

Deze vegetarische lasagne is om je vingers bij af te likken. Als je geen fan bent van tofu mag je die gerust vervangen door groenten zoals spinazie, wortels en/of champignons.

Dag 5: Geef etensrestjes weg.

Niet alleen goed voor het milieu, ook voor je vriendschappen!

Dag 6: Maak je eigen beautyproduct.

Mijn wintervelletje is dringend toe aan een portie hydratatie, dus ik besluit om een gezichtsmasker op basis van avocado en honing uit te proberen. Ik plet de vrucht, voeg het zoete goedje toe en wrijf de smurrie op mijn gelaat. De voordelen? Mijn huid ziet er inderdaad gezonder en stralender uit. Plus, ik kon de restjes masker gewoon aflikken van mijn vingers. De nadelen? Een 'echt' masker is gemakkelijker aan te brengen, vraagt minder werk en laat vooral geen etensgeuren achter in je badhanddoeken... Ik ben dus niet overtuigd, maar ik onthoud de activiteit wel voor een avond met vriendinnen.

Dag 7: Koop bij de boer.

Aardappelen, ajuinen en eitjes kopen wij sowieso recht vanop het veld. Maar om meer verse groenten of fruit of te vinden, moet ik een flink eind omrijden. En dat is tegen de regels, toch?

Het verdict:

Het vraagt best wat tijd en aanpassingsvermogen om je leven over de groene boeg te gooien. Toch is er één maatregel die ik zeker en vast ga blijven toepassen, namelijk minder met de auto rijden. Ik heb ervaren dat een wandeling op een doordeweekse avond je heel wat energie kan geven. Bovendien is het gezonder én goedkoper om te stappen of te fietsen. Nu de dagen alsmaar langer en warmer worden, heb ik geen excuses meer.