‘Geurdesign’ is hip: zo maak je met de juiste aroma’s van je huis een nog gezelligere cocon

doorSophie Vereyckenop 10/02/2021

Wist je dat geuren een enorme invloed hebben in je huis? Frisse geuren doen ruimtes groter lijken, warme aroma’s geven een knus gevoel. Dat heet ‘scent design’. En jij kan het zelf ook toepassen.

Geurdesign behoort tot de categorie ‘onzichtbaar design’: dingen die we niet meteen zien, maar die wel een sfeer oproepen. Geuren zijn bijzonder krachtig, vertelt parfumexperte Sofie Albrecht. “Omdat we ze in ons emotionele brein verwerken. Bovendien leven we in een audiovisuele cultuur. Zelfs filosofen als Aristoteles en Plato keken neer op de reukzin, als zijnde iets dierlijks. Dat maakt dat geuren tot op vandaag mysterieus blijven.” 

Nochtans hebben geuren een enorme invloed op ons gedrag. In winkels wordt het aangewend om ons langer te laten blijven of meer geld uit te geven, maar we kunnen het ook zelf gebruiken om van ons huis de meest gezellige plek te maken.

In de hal

De hal is je eerste indruk. Neutrale aroma’s zoals groene geuren zijn ideaal, net als warme geuren. Houtnoten geven een gevoel van stabiliteit, terwijl vanille voor gezelligheid zorgt.

1. Maison Margiela, By the Fireplace, 44,50 euro, bij Selfridges

In de woonkamer

Is je woonkamer een plek om te ontspannen? Verse kruidengeuren zoals basilicum en munt werken stressverlagend. Fruitige aroma’s zijn de perfecte sfeermakers.

2. IKEA & Byredo, Osynlig, Basil & Mint, 9,99 euro, bij IKEA.

In het toilet en de badkamer

Alles kan: fruit-, citrus-, water- en bloemengeuren, zolang het maar fris is.

3. Scento, Cashmere & Cotton, 14,95 euro, bij ICI PARIS XL.

In de slaapkamer

Zachte bloemengeuren zorgen voor een gevoel van harmonie en kalmte. Warme bloemengeuren scheppen dan weer de juiste mood voor een sensuele avond.

4. Aayali, Sérénité, 49 euro, bij Fin du jour.

In het thuiskantoor

De geur van specerijen stimuleert productiviteit, citrus houdt je alert en groene geurnoten
helpen je om gefocust te blijven.

5. Rituals, Green Cardamom Scented Candle, 29,90 euro, bij Rituals.

Slechte lucht(jes)?

Ze zijn zo gezellig! Maar hoe (on)gezond zijn geurkaarsen? “Hangt af van het materiaal,” zegt Sofie Albrecht. “De wiek is idealiter van een goed katoen, en paraffine hoeft niet giftig te zijn. De meeste merken gebruiken een mix van hoogwaardige paraffine en plantaardige wassen, zoals sojawas. Die kan je met een gerust hart opbranden. Laat de kaars wel niet langer dan vier uur branden. Zo voorkom je dat de was oververhit, dat is slecht voor de luchtkwaliteit. En hou de wiek kort: één tot anderhalve centimeter. Anders gaat de kaars roken, en dat is niet bevorderlijk voor de lucht.”