#ggboekenclub: 'Dertig dates cadeau' van Noor Spanjer

doorAnn Willemsop 12/08/2017

Schrijfster Noor Spanjer laat ons lekker voyeuristisch meekijken in haar (weliswaar half verzonnen) dagboek vol dateverhalen. En ze doet er een filosofische schep bovenop, want al dat daten doet een mens nadenken over de liefde.

Vrijgezel Noor lanceert een experiment: ze vraagt voor haar verjaardag geen cadeaus, maar wel dates en krijgt er zowaar dertig.

Genre: Een mix van fictie (want de werkelijkheid is vaak te saai, dixit Spanjer) en non-fictie.

Voor wie? Voor wie zin heeft in ontspannende lectuur. Of wil gluren in het pseudodagboek van een seriële dater. Of wil nadenken over liefde en de maakbaarheid van relaties. Of over het leven als single, inclusief singlediscriminatie en maatschappelijke druk.

Synopsis: Vrijgezel Noor neemt het heft in eigen handen: voor haar verjaardag vraagt ze geen cadeaus, maar wel dates. Vrienden en familie gaan vrolijk mee in haar experiment: ze ontvangt dertig telefoonnummers van mannelijke singles. Met het sms-bericht ‘Ik heb jou voor mijn verjaardag gekregen, heb je binnenkort tijd om iets af te spreken?’ breekt ze het ijs. En dan begint de lol. Nu ja, al wie in het datingcircuit zit, weet dat de lol er soms snel af kan zijn. Wat wel leuk is voor de lezer, natuurlijk, laten we eerlijk wezen.

Onze mening: Met een flinke dosis humor en zelfrelativering wisselt de schrijfster dateverhalen af met analyses over relaties en het single bestaan. Haar bedenkingen over liefde en verwijzingen naar onderzoeksresultaten zijn stof tot nadenken. Maar de wisselwerking tussen beide invalshoeken haalt je telkens uit het opgebouwde ritme. Dit hadden net zo goed twee aparte boeken mogen zijn.

Score: 7/10

Verkoopinfo: 199 pagina’s, Nijgh & van Ditmar, € 17,50.

Goed Gevoel Boekenclub - #ggboekenclub