Giftige mensen in je omgeving? Zo ga je daarmee om!

doorBirte Govartsop 18/02/2019

Een vriendin die altijd negatief is of een collega die energie vréét. Iedereen heeft - jammer genoeg - negatieve mensen in zijn of haar omgeving. Met deze drie eenvoudige technieken ben je hen voortaan de baas!

1. Wees assertief zonder kwaad of agressief te worden

Ben je het niet eens met de ander? Zeg dan rustig, maar vastberaden wat je te zeggen hebt. De kans bestaat dat hij of zij zal proberen wat je zegt te weerleggen, of je zelfs belachelijk te maken of te kleineren. Laat je daardoor niet van de wijs brengen, maar concentreer je op de boodschap die je wil brengen en neem je tijd.

2. Stel duidelijke grenzen

En houd je daar ook aan. Wanneer iemand gewend is altijd zijn of haar zin te krijgen, zal die persoon niet blij zijn wanneer jij 'nee' zegt. Respecteert de ander je grenzen niet en wordt hij of zij boos? Gebruik dan een neutraal antwoord zoals: 'Ik vind het jammer dat jij boos bent op mij.' Je excuses aanbieden is niet nodig, want dan lijkt het alsof jij in de fout ging. Jij hebt de ander niet boos gemaakt. Hij of zij heeft ervoor gekozen om boos te zijn. Jij hebt aangegeven waar de grens ligt en de ander heeft die grens overschreden. Als iémand het recht heeft om kwaad te worden, ben jij dat dus.

3. Neem het heft in handen

Wanneer iemand kwaad op je is, ben je vaak geneigd om die persoon te kalmeren of te sussen. Ben je 100% zeker dat niet jij maar de ander in de fout ging? Neem dan - letterlijk - afstand van de situatie en concentreer je op andere en meer productieve zaken. Zeg dat je het jammer vindt dat de ander er zo over denkt, maar dat je moet gaan. Op die manier neem je het heft in handen en geef je aan dat je jezelf niet in de slachtofferrol laat dwingen.