Girlpower: meisjes nemen vandaag de plek in van invloedrijke ministers en CEO's

doorNele Annemansop 11/10/2017

Vandaag is het Wereldmeisjesdag en daarom organiseert de ngo Plan International wereldwijd ‘takeovers’: meisjes nemen de plek in van invloedrijke professionals in verschillende sectoren. 'Meisjes krijgen nog lang niet dezelfde kansen als jongens. Met onze actie willen we tonen dat ze nochtans evenveel in hun mars hebben', zegt de 19-jarige Tiffany Van Eeckhoudt. Zij nam het roer over van Koen De Brabander, secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Vandaag is het niet minister Alexander De Croo die de beleidsvergadering van zijn kabinet leidt, maar wel Tess Vanacker (22). Niet programmadirecteurs Ricus Jansegers en Davy Parmentier beslissen over de programma’s van VTM, maar wel Alice Elliott (19). Rector van de Universiteit Antwerpen Herman Van Goethem staat zijn stoel af aan Mayada Srouji (23), en Niesje Vanduffel (16) is vanavond gastvrouw in de Gert Late Night Show. Ook minister Didier Reynders, de eindredacteur van Bel-RTL radio en de rector van de universiteit van Bergen doen mee.

'Met meer dan 500 takeovers willen we meisjes van over de hele wereld de boodschap geven dat ook zij leiderschapsrollen mogen ambiëren. Tegelijk willen we iedereen overtuigen van de capaciteiten van meisjes en vragen om komaf te maken met clichés en vooroordelen', vertelt Tess Vanacker, jongerenactivist van Plan International. 'Als iedereen dat doet, dan zullen er misschien ooit meer landen door een vrouw worden geleid dan 17 op 193. En wie weet zullen vrouwen in België in exact dezelfde functie dan evenveel verdienen als mannen, en niet 6,5% minder zoals nu.'

Tiffany Van Eeckhoudt: 'We willen ook een stempel drukken op de sectoren die we voor onze takeovers hebben gekozen. De Voetbalbond levert sinds enkele jaren inspanningen om meisjesvoetbal hoger op de agenda te zetten, maar ik hoop dat ik de top van de KBVB nog gevoeliger heb kunnen maken voor het thema.'

Wereldwijd worden meisjes geconfronteerd met ontelbare vormen van discriminatie. En de vandaag gepubliceerde opiniepeiling van Plan International toont aan dat ook in België meisjes nog steeds niet dezelfde kansen krijgen. Met de meerjarencampagne ‘Unlock the Power of Girls’ werkt de ngo samen met jongeren aan meer gelijkheid.

Meer over de takeover-actie: www.planinternational.be