Gluten noch lactose? Voor Saskia is het dagelijkse kost

doorNathalie Topsop 04/04/2017

In tijden waarin er uren gepalaverd kan worden over wat gezonde voeding nu écht is en goeroe’s elkaar wel eens in de haren durven vliegen, wordt een voedselintolerantie af en toe afgedaan als een modegril. Het zit allemaal tussen je oren, toch? Saskia’s lichaam bewees haar echter het tegendeel. Dat glutenvrije voeding per definitie smaakloos is, is een ander vooroordeel waar ze nu tegen vecht.

Quote

‘Je hebt een tekort aan ijzer’ was het verdict telkens. Pilletje hier, supplementje daar en ik kon er zogezegd opnieuw tegen. Tot ik twee jaar geleden écht uitgeput was.

“Al sinds mijn puberteit werd ik regelmatig geplaagd door darmklachten en spierpijnen. Omdat er altijd wel een reden voor leek te vinden, deed ik ze af als kleine kwaaltjes waar ik me het hoofd beter niet over kon breken. Morgen zou het over zijn, toch? Dat ik wel erg veel slaap nodig had voor iemand van mijn leeftijd, daar stond ik eveneens bij stil. Ondertussen belandde ik wel regelmatig op de onderzoekstafel van mijn huisarts. ‘Je hebt een tekort aan ijzer’ was het verdict telkens. Pilletje hier, supplementje daar en ik kon er zogezegd opnieuw tegen. Tot ik twee jaar geleden écht uitgeput was. Een burn-out, zo luidde de diagnose, te wijten aan stress en de constante lichamelijke klachten die ik dag in dag uit ondervond. Omdat ik het moe zijn zo moe was, drong ik aan op een uitgebreid bloedonderzoek. De resultaten deden de puzzel in elkaar vallen: ik bleek allergisch voor alle granen en lactose. Dat was meteen ook de reden waarom ‘gewoon gezond eten’ zoals mijn omgeving me her en der adviseerde me maar niet energieker maakte.”

Quote

Helaas was er één probleem: chocolade. Mijn guilty pleasure bij uitstek bleek vrijwel altijd lactose te bevatten, net als heel wat anders snacks en desserts.

“Omdat ik voordien al erg met mijn voeding bezig was, hoefde ik in de keuken slechts enkele kleine aanpassingen door te voeren. Exit tarwe, gerst rogge of spelt, enter de quinoa en boekweit. De koemelk in mijn koelkast werd dan weer vervangen door soja- of amandelmelk. Gaandeweg – en met een beetje hulp van het internet – leerde ik lekkere gerechten bereiden die mijn lichaam wel verteerde. Helaas was er één probleem: chocolade. Mijn guilty pleasure bij uitstek bleek vrijwel altijd lactose te bevatten, net als heel wat anders snacks en desserts. Vond ik ergens diep verscholen in het rayon producten waarvan het label op de verpakking trots informeerde over de afwezigheid van lactose en gluten, dan verraadde de voedingswaardetabel dat kunstmatige stoffen en geraffineerde suikers wél in grote getalen aanwezig waren.”

“In New York en Londen ontdekte ik dat het anders kon. Hippe voedingszaken vormen daar het walhalla voor al wie met voedselintoleranties en –allergieën kampt, of gewoon op zijn voeding wil letten. Ik zag heel wat smakelijke opties voor mijn zoete zondes van weleer de revue passeren en gaf zowel mijn ogen als smaakpapillen dan ook flink de kost. Toen ik op Belgische bodem opnieuw geconfronteerd werd met het gebrek aan keuze, besliste ik om daar gewoon zelf iets aan te doen. En voila: op 7 februari lanceerde ik mijn virtuele LovePureLifeShop.”

“Elk product dat ik in mijn digitale rayons zet, is sowieso vrij van gluten, geraffineerde suikers en kunstmatige ingrediënten. Bovendien zijn de meeste producten van biologische herkomst en GMO-vrij. Maar boven al: ze zijn lekker! Zo kan eenieder – of je nu met een voedselintolerantie kampt of niet – genieten van een zoet of hartig pleziertje dat niet eens meer zo schuldig hoeft te zijn.”

Benieuwd naar wat Saskia allemaal in haar rekken heeft staan? Op www.lovepurelifeshop.be vind je haar assortiment en tal van verrassende recepten. Proeven kan heel voordelig: met de kortingscode GOEDGEVOEL10 krijg je namelijk 10% korting op het hele gamma.