Gratis app helpt gescheiden ouders en kinderen communiceren

doorAnn Willemsop 11/11/2017

1 op de 4 gescheiden ouders praat niet met elkaar over de kinderen. Dat maakt het leven als exen nog moeilijker. Dus bedacht Universiteit Antwerpen de gratis app KiT (Keep in Touch) die de communicatie tussen voormalige partners weer op de rails moet krijgen. De app is een proefproject. Maar misschien toch de moeite om te proberen?

Uit eerder onderzoek van de Universiteit Antwerpen bleek dat

1 op de 4 gescheiden ouders niet met elkaar spreekt over de kinderen;

28,5% doet dat minder dan één keer per maand;

43% van de gescheiden ouders nooit samen een grote beslissing neemt;

40% doet dat minder dan één keer per maand.

Een gebrekkige communicatie heeft onvermijdelijk invloed op het leven in twee verschillende huizen en brengt stress met zich mee die (deels) vermeden kan worden. Daarom creëerde Universiteit Antwerpen de gratis app KiT (Keep in Touch). Met enkele eenvoudige tools willen de ontwikkelaars de communicatie tussen exen én hun kinderen stimuleren.

 

Wat vind je in de app?

• Een kalender waarop zowel de ex-partners als de kinderen afspraken kunnen toevoegen. Zo weet iedereen wie wanneer waar is of moet zijn.

• Een prikbord waarop ouders en kinderen makkelijk berichten en foto’s kunnen delen, zodat niemand al te veel hoeft te missen.

• Een checklist.

• Een chatfunctie.

• Een informatieluik waarin je alles vindt over scheiden en wat daarbij komt kijken. De informatie is ook beschikbaar op kindermaat.

 

Wil jij KiT proberen? Je kan de app downloaden voor Android of iOS.

De app is een proefversie en maakt deel uit van het onderzoeksproject Families in Transitie, Transitie in Families van Kim Bastaits aan de Universiteit Antwerpen. Met het onderzoek wordt nagegaan hoe de communicatie tussen exen en hun kinderen verbeterd kan worden.