Helemaal zen op het werk: doe van je fika

doorNathalie Topsop 26/01/2017

Hygge – oftewel de Deense interieur- en lifestyletrend die volledig rond gezelligheid draait – kende je misschien al. Wij presenteren je vandaag fika: naast een vierletterwoord dé oplossing tegen kantoorstress, aldus de Zweden.

In thuisland Zweden zweren ze bij fika, aka hun versie van de overbekende afternoon break. Ieder diertje zijn pleziertje uiteraard, maar wel staat vast dat de Zweedse werknemer de minst gestresseerde ter wereld is. Meteen een reden om je te verdiepen in de kunst van de fika! En die is heerlijk simpel. Men neme een kop koffie en…verder helemaal niets. In plaats van je bakje troost haastig voor je computer op te slurpen, dien je er intensief van te genieten. Dat je even radiciaal op de pauzeknop moet drukken is zowat de enige regel die deze nieuwe lifestyletrend voorschrijft. En ja, ook de smartphone gaat even aan de kant. Socializen met collega’s mag, snel dat Whatsappje beantwoorden niet. Een lekker gebakje of chocolaatje is optioneel. Volgens studies zou deze manier van pauze nemen de productiviteit en efficiëntie verhogen, terwijl het tegelijk de relaties tussen collega’s verdiept en de creativiteit een boost geeft.

Onder het mom ‘the proof of the pudding is in the eating’ offeren wij ons in ieder geval graag op om het bovenstaande eens in de praktijk uit te testen. Baat het niet, dan schaadt het niet. Die dekselse koffiekringen naast het toestenbord zijn dankzij fika in ieder geval verleden tijd.