Help, al mijn planten gaan dood!

doorSophie Vereyckenop 23/08/2019

Bekentenis van de dag: ik heb níks met planten. Niet dat ik ze niet mooi vind. Integendeel. Ik droom van een groene jungle in mijn stadsappartement. Dus geef ik mijn zuurverdiende centen uit aan de mooiste exemplaren, lees ik plantenboeken en knik ik keer op keer braaf naar de bloemist dat ik alles begrepen heb. Om vervolgens alleen achter te blijven met een hoop dorre, bruine takjes.

Op het moment dat u dit leest, heb ik net afscheid genomen van een goede vriend en dierbare huisgenoot. Toegegeven, hij kon soms best prikkelbaar zijn. En als hij weer eens te dicht in mijn buurt kwam tijdens mijn wekelijkse afstof- en opruimsessie, heb ik hem meermaals verwenst. Maar toch was zijn dood een zware dobber. Want als je er zelfs in slaagt om een cactus zijn laatste adem te laten uitblazen, stond je niet bepaald vooraan toen de groene vingers werden uitgedeeld.

Dan maar een huis vol kunstplanten? Niet noodzakelijk, want er zijn gelukkig nog andere opties om het aantal sterfgevallen in huis te beperken.

Licht, licht en nog meer licht
Planten hebben doorgaans mooi donkergroene bladeren. Dat hebben ze te danken aan chlorofyl, of de groene bladkleurstof, die het licht opneemt. Wanneer er te weinig licht is, valt ook de werking van het bladgroen stil, waardoor de bladeren langzamerhand hun donkergroene kleur verliezen en afbleken. Het resultaat? Gele bladeren die na verloop van tijd zullen afvallen. Merk je dat je plant naar een bepaalde kant gaat overhellen? Ook dat is een teken van te weinig licht. De plant doet immers zijn uiterste best om zoveel mogelijk licht op te nemen, en zal dan ook naar de lichtbron beginnen leunen. Nog een laatste weggever: heb je een prachtige plant gekocht met een uniek patroon op de bladeren, dat nu plots verdwenen lijkt? Ook dan heeft je plant waarschijnlijk te weinig licht. Zet 'm in het zonnetje, en wedden dat het probleem verholpen is?

Let op met water
Meer water is niet altijd beter. Ontwaart jouw alziend oog bruine plekjes - of zelfs volledig bruine stengels? Dan is de kans groot dat je huisgenoot slachtoffer is van wortelrot. Dat komt omdat het water niet goed kan weglopen, waardoor de plant continu in een laagje water blijft staan. Zorg dat je dus steeds potten hebt waar het water goed kan weglopen. Gaan de bladeren van je plant hangen? Dan is het tijd om hand in eigen boezem te steken. Wanneer heb je je plant voor het laatst water gegeven? Wanneer het nodig was? Of gewoon wanneer je er zelf aan dacht? Planten hebben regelmaat nodig, dus doe een kleine zoektocht op het internet, en hou je aan het voorgestelde schema.