Het mysterie ontrafeld: dáárom houden katten zo van dozen

doorBirte Govartsop 25/03/2019

Heb je een kat in huis? Dan herken je ongetwijfeld het volgende scenario: je spendeert een klein fortuin aan een krabpaal, om vervolgens tot de constatatie te komen dat Gizmo of Muffin enkel oog heeft voor de doos. Maarreuh ... hoe komt nu eigenlijk dat katten zo geobsedeerd zijn door dozen? Wij zochten en vonden een verklaring.

Katten zijn jagers. Toegegeven: de ene boekt al meer succes dan de andere, maar in principe zijn alle katten roofdieren. Bovendien houden ze ervan een veilige uitvalsbasis te hebben. Een schuilplaats van waaruit ze hun prooi - of bij ons thuis: mijn tenen - kunnen observeren zonder gezien te worden. En daar leent een kartonnen doos zich natuurlijk perfect toe.

Bovendien zijn katten ook onzekerder dan honden. Waar honden zich zonder gêne overal in huis neervleien, zoeken katten meestal een veilig, donker en gezellig hoekje om een dut te doen. Wanneer ze in een doos liggen, voelen ze zich met andere woorden 100% op hun gemak.

Conclusie: de beste manier om je kat blij te maken, is door een gloednieuwe kartonnen doos mee naar huis te nemen. Dat die doos oorspronkelijk een gloednieuw paar pumps voor jezelf bevatte en dat er in grote letters Zalando op staat, deert je huisdier ongetwijfeld niet ...