Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Het Watermantijdperk gaat in en zal ruim 2.000 jaar duren. Wat kan je volgens astrologen verwachten?

doorRoxanne Wellensop 22/01/2021

Volgens de astrologie staan we aan het begin van een nieuwe wereld. Het Watermantijdperk gaat in, en zal zo’n 2.160 jaar duren. Een shift die nu nog voor veel turbulentie zorgt, maar uiteindelijk een nieuwe manier van zijn en leven zal inluiden. Althans toch als we astrologen mogen geloven. Astroloog Michael Van den Bossche en mastercoach Heidi Gelders leggen uit wat het Watermantijdperk precies inhoudt, waar die overgang ineens vandaan komt en wat we ervan kunnen leren. “We geloven niet langer blind in de overheid, onze ouders of beroemdheden, maar meer in onszelf.”

“De Aarde heeft een tilt van 23 graden”, zegt astroloog Michael Van den Bossche, ook wel gekend als The Leo Mystic. “Dat betekent dat ze een beetje scheef ligt, en dus gekanteld om haar as verticale draait.”

“Eens in de 72 jaar verschuift die as één graad in tegenwijzerzin. De horizontale as (zie video hieronder) beweegt mee en wijst daardoor altijd naar een zodiacteken, dat 2.160 jaar hetzelfde is. Tot nu was dat het zodiacteken Vissen. Maar we zijn op het punt gekomen dat de as naar het zodiacteken Waterman begint te wijzen. Daarom zitten we in de overgang van het Vissentijdperk naar het Watermantijdperk.” 

Echter, als we de volgorde van de dierenriem volgen zouden we in het Ramtijdperk moeten belanden. “Maar deze cyclus gaat achteruit”, verduidelijkt de expert.

De Grote Conjunctie

“Niemand weet zeker wanneer het Watermantijdperk exact begint, omdat niemand zeker weet wanneer het Vissentijdperk juist is begonnen. We hebben wel een idee, maar een tijdperk begint niet op een dag. Dat neemt ongeveer 180 jaar in beslag”, zegt de astroloog.

Toch klinkt uit veel hoeken dat 21 december 2020 de officiële startdatum was van het nieuwe tijdperk. Toen vond er de ‘Grote Conjunctie’ plaats van Jupiter en Saturnus: de twee reuzenplaneten van ons zonnestelsel stonden op een lijn, waardoor het leek of ze tegen elkaar botsten. Maar daarmee is de astroloog het niet helemaal eens: “De twee planeten zijn samengekomen in het zodiacteken Waterman. Daardoor is veel verwarring ontstaan. Ze zijn al niet meer samengekomen in Waterman sinds het jaar 1405, en de laatste keer dat ze samenkwamen op de winter-solstice (ook wel ‘zonnewende’ genoemd; daarbij bereikt de zon, gezien vanaf de aarde, haar noordelijkste of zuidelijkste positie en is op ons halfrond de dag het kortst, red.) was 800 jaar geleden. Het is dus wel een big deal, maar op zich heeft de ‘Grote Conjunctie’ weinig met het Watermantijdperk te maken.”

Naar binnen

Wat is het dan wel, dat Watermantijdperk? En wat betekent het voor jou? Michael Van den Bossche: “Je kunt het zien als een energetische overgang die effect heeft op de hele wereld. Het Vissentijdperk is gelinkt aan religie en verafgoding. In onze westerse wereld is het belang van religie wat weggevallen, maar het principe blijft hetzelfde: een externe macht vertelt wat je moet doen, jij luistert en gehoorzaamt. We geven onze kracht aan iets hoger dan onszelf. De overheid, onze ouders, beroemdheden. In het Watermantijdperk verandert dat. We beseffen dat de wijsheid in ons zit, en dat Boeddha en Gandhi onderdeel zijn van een groter geheel waar jij ook deel van uitmaakt.”

Diepe rust

En dat groter geheel kan je de ‘zijnsenergie’ of ‘bronervaring’ noemen, volgens mastercoach in de psycho-energetica Heidi Gelders, oprichter van de coachingpraktijk Zelfrealisering. “De zijnsenergie is er altijd en bevat de antwoorden die we in het Vissentijdperk buiten onszelf hebben gezocht. Concreet is het een diepe rust die overal doorstroomt. Het zit in ons allemaal, maar het is een kwestie van erop in te pluggen. Daar nodigt het Watermantijdperk ons toe uit.” Hoe kunnen we dat doen? Door te vertragen, tijd te nemen voor je een besluit neemt. Door naar de stilte tussen de geluiden luisteren, of je te verwonderen over de kleinste dingen. Door je zintuigen volledig gebruiken, en tijdens een wandeling bijvoorbeeld te ruiken, voelen en horen. Door minder in het verleden of de toekomst te leven en meer in het nu. Of door bewust te ademen.”

Jij kiest

Voor dat laatste heeft de mastercoach een handige tip. “Je kan ervoor kiezen om je adem te volgen, zonder iets te forceren”, klinkt het. “Je observeert je adem gewoon en na een tijdje zal je spontaan even lang in als uitademen. Je ademhaling komt in balans. Zo kom je in die diepe rust. Je zal geen overheden, religies of beroemdheden meer nodig hebben om je te vertellen wat je ‘moet’ doen. Je wéét het gewoon, vanbinnen. Je komt bij je innerlijke waarheid.” 

Dat het Watermantijdperk meer en meer op gang komt, zie je aan de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. “2020 heeft ons op wereldvlak uitgenodigd om naar binnen te gaan, de plek waar échte vreugde verborgen zit”, zegt Gelders. “Veel mensen vinden het idee om zich naar binnen te keren niet leuk, dus we focussen ons op afleiding in de buitenwereld. Gaan shoppen, op restaurant gaan of afspreken met vrienden,... De coronacrisis maakt dat nu allemaal onmogelijk. Je kan dat zien als een vloek, of als een zegen. Jij kiest. Jij creëert je eigen werkelijkheid.”

Chaos en orde

De overgang van Vissen naar Waterman brengt veel chaos met zich mee. Maar ook dat is volgens de expert normaal. “Eens je een verandering inzet door uit je comfortzone te komen, kom je in de chaos. Dat is een wetmatigheid. Vanuit die chaos stroom je in een nieuwe comfortzone. Dit zie je nu gebeuren op wereldvlak. Stel dat je gaat verhuizen, dan is er eerst de chaos van de verhuis zelf, alles staat op stelten. Eens je gesetteld bent heb je een nieuwe orde. Een nieuwe thuis. En die brengt opnieuw die vreugdevolle rust.”