Hoe krijg je hardnekkige geurtjes uit je sportkleding?
Onze sportkleding krijgt heel wat te verduren. Of het nu een rondje rond de vijver is, of een zware spinningles: zweten doen we gegarandeerd. Daarom - en omdat we onze collega-sporters niet nog meer willen doen afzien: zo krijg je die indringende geur weer uit je kleren.

Less is more
Als een klein beetje wasmiddel goed is, dan is véél product nog beter, toch? Wel, nee. In tegenstelling tot wat je zou denken, gebruik je best niet te veel zeep. Het mag dan wel verleidelijk om zweetgeurtjes te maskeren met een halve liter wasmiddel, je richt er in feite net meer schade mee aan. In de eerste plaats komt dat omdat je wasmachine niet alle zeep kan verwerken, waardoor er restjes achterblijven die vervolgens de ideale thuishaven vormen voor bacteriën. Daarnaast heeft ook de kledij er iets mee te maken: sportkleding is gemaakt van microvezels zoals lycra en spandex. Tijdens het sporten is dat aangenaam, deze stoffen zijn immers waterafstotend, waardoor je lekker droog blijft terwijl je het beste van jezelf geeft. Bij het wassen is dat echter minder ideaal. Doordat ze water afstoten, en wasmiddel net aantrekken, zal al dat extra wasmiddel gewoon door de stof worden opgenomen en ook daar een broeihaard van bacteriën worden. Extra tip: skip ook wasverzachter. Die zullen de vezels van een laagje voorzien om dat zijdezachte gevoel te creëren. Het nadeel? Dat zorgt ervoor dat ze ook geurtjes en bacteriën vasthouden. Bovendien is wasverzachter nefast voor de elasticiteit van sportkledij.
Badje van koud water
Hoe hoger de temperatuur, hoe schoner je kleren? Niet per se. Wél hoe kleiner. Gebruik dus gewoon de normale stand in plaats van een extra warm programma. Wat wél helpt is om je kledij voor het wassen te laten weken in koud water. Doe de sportkledij voor het wassen in een koud badje met een half kopje azijn. Dit mengsel bevat net genoeg zuur om de bacteriën los te weken zonder de kledij te beschadigen. Je wast je sportkleding best ook zo snel mogelijk. Door bezwete kleren te laten drogen en vervolgens opnieuw te dragen, bouw je keer op keer nog meer zweet en bacteriën op. Lukt het niet om je sporttenue diezelfde dag nog te wassen? Laat ze dan een halfuurtje weken in het azijn-mengsel, spoel ze uit en laat ze aan de lucht drogen. Zo zijn ze klaar om samen met de volgende lading gewassen te worden.
Tot slot: draai je kledij binnenstebuiten. Zo zorg je niet alleen dat de kleur mooi blijft, maar ook dat de plekken die het meeste geurtjes bevatten meteen worden aangepakt. Het is namelijk vooral de binnenkant van je sportkleding die het tijdens het bewegen moet ontgelden. Let er ook op dat alle ritsen en kopen toe zijn, zodat er geen scherpe of uitstekende deeltjes aan de kledij kunnen blijven haken.