Iedereen weerman of -vrouw: zo kan je zelf het weer voorspellen

doorValérie Wautersop 11/10/2017

Van 8 tot 15 oktober is het de week van het bos. Daarom geven we jullie graag elke dag van deze week een bostip uit 'Het Bosboek'.

Vergeet de buienradar op je telefoon, deze handige trucs om zelf het weer te voorspellen zijn veel cooler. Natuurlijk kun je hiermee geen honderd procent exacte voorspellingen doen, maar ze kunnen een indicatie geven van het weer dat je te wachten staat.

Raap een dennenappel van de grond en bekijk hem goed. Sluit de dennenappel zijn schubben? Dan kun je er donder (ha!) op zeggen dat het gaat regenen. Laat de dennenappel zijn schubben openstaan, dan blijft het droog. Zet de dennenappel thuis buiten op je vensterbank of hang hem aan je deur met een touwtje. Zo zie je meteen of je een paraplu nodig zult hebben of niet.

Een andere zomerse weervoorspeller is het donderbeestje – officiële naam: trips – een mini-insect van nog geen anderhalve millimeter groot. Tripsen hebben dan wel vleugeltjes, toch zijn het niet de beste vliegers. Daarom maken ze handig gebruik van de opstijgende warme luchtbellen van de thermiek, net als een zweefvliegtuig. Meestal zitten ze hoger in de lucht, waar wij hen niet zien. Maar bij drukkend warm weer raken ze niet meer boven. Dan worden ze zo’n beetje tegen de grond gedrukt. Als je dus veel donderbeestjes tegenkomt, is een onweer waarschijnlijk niet meer veraf.

Aan een spinnenweb kun je ook zien wat voor weer het wordt. De kruisspin is bijvoorbeeld een goeie en veel voorkomende indicator. Maakt ze een groot spinnenweb met veel lange draden? Dat betekent dat het allicht nog een tijdje mooi en droog blijft. Dan vallen er namelijk veel insecten te vangen en dat gaat wel zo makkelijk met een uit de kluiten gewassen web. Verlaat de kruisspin het midden van haar web om te gaan schuilen, dan zal het weer omslaan. En als de kruisspin weer aan het weven gaat, is de bui bijna over en komt het mooie weer opnieuw in zicht.

Ochtendrood, water in de sloot. Avondrood, mooi weer aan boot.’ Een eeuwenoud gezegde, maar er is nog steeds iets van aan. Ofwel: als je ochtendrood ziet, bestaat de kans dat het gaat regenen. Kleurt de avondhemel daarentegen rood of oranje, dan krijg je de volgende dag mooi weer. Zeker die laatste bewering blijkt in onze contreien weleens te kloppen.

Niet alleen natuurlijke verschijnselen geven aan wat voor weer het wordt, ook condensatiestrepen van vliegtuigen (contrails) lichten een tipje van de sluier op. Verdwijnen de strepen snel in een staalblauwe lucht, dan blijft het waarschijnlijk droog. Blijven ze echter lang ‘staan’ en breiden ze zelfs uit, dan heb je mogelijk een regenjas nodig. Maar voor je gillend wegrent: geen paniek, het is niet voor meteen. Als er al een bui losbarst, duurt het allicht nog zes tot twaalf uur voor het echt zover is.

'Het Bosboek' van Sarah Devos (ISBN: 9789022333853) is nu verkrijgbaar.