Is manifesteren dé truc om je goede voornemens te realiseren? 2 experts delen hun stappenplan: “Schrijf alle obstakels op”
Je goede voornemens voor 2022 waarmaken? Meet: manifesteren. Ook wel de wet van de aantrekkingskracht genoemd, die aantoont dat je de dingen die je graag wilt bereiken, kan realiseren door een combinatie van denken, voelen én handelen. Te mooi om waar te zijn of zit er toch iets in? Neurowetenschapper Tara Swart en hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk leggen uit hoe manifesteren werkt, en geven tips and tricks om gericht aandacht te besteden aan je voornemens voor het nieuwe jaar. “Soms moet je dingen gewoon laten gebeuren.”

Het idee achter manifestatie? Door ergens aan te denken, ga je het ook aantrekken. Met positieve gedachten trek je positieve dingen aan en met negatief denken alleen maar negativiteit. Door positieve intenties te zetten (uit te spreken, neer te schrijven, te visualiseren, er vaak aan te denken) en je wensen voor het nieuwe jaar tot in het kleinste detail richting universum te sturen, zou je ze werkelijkheid kunnen laten worden. Die doelen of wensen kunnen trouwens van alles zijn. Meer geld, een fijne partner, je droomhuis, die geweldige baan, je energiek voelen en gezond zijn,… Manifesteer en de rest volgt vanzelf.
Ons brein als bron
Voor kritische denkers en wetenschappers klinkt het misschien als mystieke quatsch en pseudowetenschap. Zij willen harde en bewezen feiten, in plaats van ongrijpbare zaken als trillingsfrequenties die jou op één lijn met het universum moeten brengen. En het zijn precies die feiten waar de Engelse neurowetenschapster Tara Swart drie jaar geleden mee aan de slag ging. Ze onderzocht de wet van de aantrekkingskracht en schreef er het boek ‘De bron’ over.
Belangrijkste conclusie: iedereen is in staat om het leven te realiseren dat ie graag wil. En dat gebeurt allemaal in ons brein. Want de dingen die we graag willen, zoals gezondheid, geluk, welvaart en liefde, kan je realiseren dankzij een combinatie van denken, voelen én handelen. Of zoals Tara Swart het graag noemt: de bron. Ons eigen universum zeg maar.
En daar is volgens haar weinig mystieks aan. “Het gaat erom dat we in staat zijn om de manier waarop onze geest werkt, actief te veranderen. Het is niet omdat je heel hard aan je doelen denkt, dat alles zich zomaar manifesteert. Je moet er actief mee aan de slag gaan. Het gaat erom dat je elke dag iets doet om je doelen te bereiken. Hoe klein dat ook is”, aldus de auteur.
Wél vindt ze dat het dagelijks bepalen en herhalen van je intentie helpt om je brein te prikkelen om er meer focus en tijd aan te geven. “We worden de hele dag gebombardeerd met prikkels. Het is belangrijk dat jouw doelen niet verloren gaan in die veelheid aan informatie. Besteed dus elke dag aandacht aan jouw dromen.”
Van actie naar reactie
Nog te wollig of moeilijk? Dan kan je ook aan de slag met een meer down-to-earth actieplan. Niet alleen denken, maar vooral ook doen. Dat is in elk geval de overtuiging van Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In haar boek ‘Je bent wat je doet’ breekt ze een lans voor gerichte actie als je dingen in je leven wil veranderen.
Roos Vonk: “Als je je aandacht ergens op richt, heeft dat natuurlijk ook invloed op je gedrag. Stel dat je iemand erg leuk vindt en die persoon beter wil leren kennen, dan gedraag je je naar hen toe ook anders, en die ander reageert daar natuurlijk op. Dus in die zin klopt het. Maar stel dat je een ander huis wil en je op internet naar huizen gaat kijken en er heel hard aan denkt, dan komt dat huis niet zomaar naar je toe.”
“Hetzelfde geldt voor positief denken waar in de wet van de aantrekking vaak over wordt gesproken”, vervolgt ze. “Het is niet met positief denken alleen dat je dichter bij je doel komt. Je zal ook plannen moeten maken over hoe je dat concreet gaat aanpakken. En daar gaat de wet van de aantrekking niet over. Die gaat uit van bovennatuurlijke krachten waarmee je met je geest de wereld kan beïnvloeden. Dat hele idee valt buiten het domein van de gevestigde wetenschap en is niet bewezen.”
Toch vindt ze het geloof in manifesteren an sich niet slecht. Het geeft je hoop, het zorgt ervoor dat je positief denkt en het laat je focussen op dingen die je graag wil. Roos Vonk: “Het werkt ook motiverend en geeft richting aan de kant die je op wil gaan. Alleen brengt dat je over het algemeen niet dichter bij je doel zolang je geen concrete plannen maakt.”
“Je moet ook kijken naar obstakels die je kan tegenkomen en welke dingen je moet aanpakken en overwinnen. Want ook dat blijkt uit onderzoek: mensen die hun dromen realiseren zijn mensen die concrete plannen maken en heel goed nadenken over alle mogelijke hindernissen die ze kunnen tegenkomen. Én wat ze gaan doen om die aan te pakken.”
Kwestie van (on)geluk
Ook handig: er rekening mee houden dat je niet altijd het gewenste resultaat zal krijgen, ondanks positieve gedachten, visualisaties, meditaties én een actieplan. Sommige manifestatiecoaches willen al eens beweren dat het uitblijven van succes aan jou ligt, omdat je bijvoorbeeld nog wat weerstand voelt tegenover het concept. De hoogleraar sociale psychologie vindt het belangrijk om te beseffen dat je voor veel dingen in het leven ook een beetje geluk moet hebben. En dat het soms ook gewoon tegenzit.
Roos Vonk: “En dat heeft niets te maken met hoe hard jij je best doet. Je kan bovendien niet helemaal voorspellen hoe een plan of wens zal verlopen, omdat je niet van tevoren weet wat je onderweg allemaal tegenkomt. Het is goed als je weet welke richting je uit wil, maar je moet ook openstaan om nieuwe dingen te proberen. Want als je alleen maar op je doel focust, ben je blind voor alles wat je onderweg tegenkomt. En dat is zonde, want dan mis je kansen om iets nieuws te leren of te ontdekken. Soms moet je dingen gewoon laten gebeuren.”
De basis: manifesteren in drie stappen
1. Bepaal je wens
Zonder een heel duidelijk doel, wens of verlangen is het moeilijk manifesteren. Probeer daarom zo concreet mogelijk ‘in te tunen’ (wat zoveel betekent als diep voelen, visualiseren én focussen) op wat jij wil.
2. Laat los
Wil je normaal graag zelf altijd de touwtjes in handen houden? Dan is dat in elk geval een eigenschap die je zal moeten afleren. In deze stap geef je je gedetailleerde wens aan het universum, dat voor jou aan het werk gaat.
3. Ontvang
Belangrijke voorwaarde om te ontvangen is dat je alle weerstand volledig loslaat. En dus ook vertrouwen hebt in het proces zonder je ermee te bemoeien. Dan kom je in de ontvangstmodus om je wens effectief te kunnen aannemen.
De breinoptimalisatie van Tara Swart
Zelf noemt Swart haar aanpak een ‘breinoptimalisatie’ die hoofd, hart en ziel in balans brengt. Die visie heeft ze in een vierstappenplan gegoten dat je kan volgen aan de hand van oefeningen.
1. Zet je automatische piloot uit en creëer een groter bewustzijn door ook het onbewuste te herkennen.
2. Maak een krachtig actionboard waarmee je je visie voor de toekomst vormgeeft en je doelen stelt.
3. Focus je aandacht op het oefenen van nieuw gedrag en train jezelf om op nieuwe manieren te denken. Daar zullen technieken als mindfulness en visualisaties je bij helpen.
4. Oefen en herhaal nieuw gedrag heel bewust. Zo leg je nieuwe gewoonten vast in je brein en overschrijf je oude diepgewortelde overtuigingen, terwijl je je nieuwe denkwijzen geleidelijk meester maakt.
Mentaal contrasteren met Roos Vonk
Met dit plan uit Roos’ boek ‘Je bent wat je doet’ kan je in drie stappen op een heel praktische manier aan je dromen en doelen werken.
1. Haal je droom voor de geest: Wat wil je voor elkaar krijgen? Waarom is het belangrijk voor je en hoe ziet je leven eruit als je je doel behaald hebt? Wat is er zo fijn aan?
2. Denk vervolgens aan de realiteit en vooral het contrast met je droom. Zo krijg je mogelijke belemmeringen en obstakels te zien. Je weet zelf meestal wel welke dingen in jezelf je tot nu toe hebben verhinderd om je droom te bereiken. Schrijf alle obstakels op. Zo krijg je inzicht in wat nodig is om de kloof tussen realiteit en droom te overbruggen.
3. Bedenk daadwerkelijke acties en maak een plan van uitvoering waarin exact staat hoe je naar je doel gaat toewerken: wat je gaat doen, wanneer, met wie, waar,… En plan meteen in hoe je omgaat met mogelijke obstakels. Als bijvoorbeeld de telefoon gaat tijdens een taak, neem je niet op en werk je door. Of je spreekt met jezelf af dat je mailtjes pas in de avond beantwoordt en in de ochtend doorwerkt aan je plan. Zo beschouw je je plan als een contract met jezelf waar je je aan wil houden.
Meer lezen?
‘De bron’, Tara Swart (A.W. Bruna, 21,99 euro)
‘Je bent wat je doet’, Roos Vonk (Maven Publishing, 17,50 euro)