Ja, ook jouw huis barst van de bacteriën (en zo raak je er weer vanaf!)
Zelfs wanneer je elke dag sport, groene sapjes drinkt en gewoonweg gezond leeft kan je nog ziek worden. Dat heb je te danken aan de duizenden bacteriën die zich overal in je huis verstoppen. Bacteriofoben, opgelet!

Uit onderzoek blijkt dat er zich gemiddeld 340 verschillende bacteriën kunnen bevinden op 30 verschillende items in een ruimte. Volgende zes plekjes vormen de favoriete verblijfplaats van heel wat vieze beestjes, en kan je dus maar beter regelmatig van een goede schoonmaakbeurt voorzien.
1. Deurklinken en handvaten
Wanneer je bedenkt hoeveel deurklinken en handvaten je op dagdagelijkse basis aanraakt hoef je er niet van te schrikken dat deze dingen heel wat bacteriën bevatten. Gebruik daarom desinfecterende doekjes minimum eens per week mee over de klinken, handvaten en knoppen in je woning te gaan. Let erop om voor de verschillende ruimtes in je huis steeds een ander doekje te nemen, om zo te voorkomen dat je bacteriën van de ene ruimte naar de andere overbrengt.
2. Elektronische toestellen
We zijn haast 24 uur op 24 vergroeid met onze smartphone, tablet of computer. En ook de afstandsbediening van de televisie ligt vaak binnen handbereik. Het is dan ook geen wonder dat deze toestellen barsten van de bacteriën. Was je handen meer om het aantal beestjes dat zich op deze toestellen bevindt terug te dringen. Gebruik daarnaast ook speciale doekjes voor elektronica om je toestellen regelmatig schoon te maken.
3. Sjaals, mutsen en wanten
Hoe vaak gooi jij je handschoenen, sjaals of mutsen eigenlijk in de was? Wij gokken dat het niet echt regelmatig is (en pleiten zelf ook schuldig!). Was deze kledingstukken minstens 3 à 5 keer per seizoen om te voorkomen dat je wanten binnenkort gedragen door kleine bacteriepootjes de benen nemen.
4. Speelgoed en eetbakjes van je huisdier
Van een dier dat zichzelf schoonmaakt met z’n tong valt het te verwachten dat het heel wat bacteriën verspreidt. Ook de speeltjes en de eetbak van je dier vormen een broeihaard voor vieze beestjes. Gooi pluchen knuffels dan ook regelmatig in de was en was de eetbak minstens eens per week met heet water en zeep.
5. Herbruikbare boodschappenzakken
Herbruikbare tassen zijn goed voor het milieu, maar vormen meteen ook een plek waar de bacteriën die zich op je voedsel bevinden zich heerlijk nestelen. Vergeet dus niet om deze zakken regelmatig schoon te maken!
6. Handdoeken en tandenborstels
Je steekt een tandenborstel meermaals per dag in je mond om etensresten te verwijderen, vervolgens spoel je hem gewoon eventjes af en zet je hem nat weer weg. Geen betere plek voor bacteriën om zich meteen thuis te voelen. Vervang je tandenborstel dus elke 3 à 4 maanden, zelfs al zien de haren van je borstel er nog prima uit. Ook je badhanddoeken vormen een ideale broeihaard voor bacteriën, dankzij de vochtige omgeving waarin ze zich bevinden én de dode huidcellen die zich tussen de stof nestelen wanneer je je afdroogt. Gebruik een badhanddoek dus maximum twee keer na elkaar en gooi hem dan in de was.