Kleine kamer? Met deze interieurtips creëer je meer ruimte

doorSophie Vereyckenop 21/07/2020

Of het nu een studentenkot is, een piepklein appartementje of een kamertje ter grootte van een postzegel waar je geen raad mee weet: met deze tips zorg je ervoor dat elke ruimte groter lijkt. Handig!

Eerlijk is eerlijk, van een kruipkot maak je zelfs met de beste wil van de wereld geen balzaal. Maar toch is er heel wat dat je kan doen met enkele slimme trucjes.

1. Proporties zijn de sleutel
Niets dat zo gek staat als een reusachtige zetel in een kleine woonkamer. Zorg er dan ook voor dat je meubilair past in de ruimte waarvoor het bedoeld is. Letterlijk én figuurlijk. Voor je iets aanschaft, kijk je dus best eerst de afmetingen van de kamer na. Hetzelfde geldt trouwens ook voor compacte meubels in een erg grote ruimte.

2. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Of op de salontafel, het dressoir of de schouw: spiegels zijn dé manier om meer ruimte te creëren, zeker wanneer je ze tegenover een raam plaatst. Al werkt ieder oppervlak dat licht reflecteert. Kies bijvoorbeeld voor hoogglans in plaats van mat, of metaalkleurige accessoires.

3. Van de grond
Niet al het meubilair hoeft zich trouwens óp de grond te bevinden. Ga voor wandplankjes in plaats van een ladekast, of een zwevend dressoir. Zo bespaar je kostbare plaats op de vloer, en heb je wél voldoende opbergruimte.

4. In de hoek
Wist je dat de hoeken van kamers geen verloren ruimtes hoeven te zijn. Koop bijvoorbeeld een hoekzetel, zet er een grote plant of laat ingebouwde kasten (of hoekwandplankjes) installeren.

5. Uit het oog...
... uit de weg. Kies voor multifunctionele opbergruimtes. Zo bestaan er bijzettafeltjes die tevens dienstdoen als opbergplek voor fleecedekentjes of magazines, of een salontafel waarin je ook de glazen kan bewaren. Heb je wat ruimte onder je bed? Dan kan je daar ook je winterkledij en -dekens opbergen.

6. Hou het beperkt
Net zoals je de ruimte niet volstouwt met meubilair, opteer je ook best voor neutrale kleuren. Lichte tinten zoals beige, wit en ecru staan erom bekend ruimtes te vergroten, omdat ze het licht reflecteren. Wil je toch graag kleuraccenten? Kies dan voor een vrolijke vaas, felgekleurde kussens in de zetel of een opvallend schilderij.