Last van het lege nest? Zo ga je ermee om

doorLaurane Berkeinop 14/04/2018

Elke moeder krijgt er vroeg of laat mee te maken: het lege nest syndroom. Na jaren voor je kind gezorgd te hebben, beslist je zoon/dochter op een dag om te gaan samenhokken met vrienden. Maar ook moeders met jonge kinderen krijgen soms al met symptomen van het lege nest syndroom te maken: je kleuter blijft bij een vriendje slapen, je tiener gaat op schoolreis, en jij blijft eenzaam achter.

Het loslaten van je kind start eigenlijk al op het moment dat het geboren wordt. Je kleine baby leert kruipen en stappen, daarna zelfstandig eten, daarna zelf zijn kleren kiezen… en voor je het weet is je baby een kleuter of tiener die nu en dan het huis verlaat.

Hoewel ook mannen het lege nest syndroom kunnen ervaren, treft het vooral moeders, omdat zij meestal de hoofdrol spelen in de opvoeding. Als moeder mis je het gezelschap van je kind. Plots is het een stuk stiller in huis en geraak je verveeld, verdrietig of ongerust. Je gaat jezelf ook in vraag stellen: “Wat moet ik doen nu mijn kind er niet is?” Sommige moeders hebben meer last van het ‘empty nest syndrome’ dan andere. Een vrouw die net in de menopauze zit bijvoorbeeld, of een moeder die op pensioen gaat, is sowieso al emotioneler, waardoor de gebeurtenis van het kind dat het huis verlaat extra hard aankomt. Ook vrouwen van wie de relatie net in een dipje zit, zijn vatbaarder voor het lege nest syndroom.

Psychologen verklaren dat het zo’n 18 maanden tot 2 jaar duurt vooraleer die vervelende ‘empty nest’ gevoelens weer verdwijnen. Ze raden rouwende moeders daarom aan om een nieuwe bezigheid te zoeken en zo de negatieve emoties te verdrijven: ga weer fulltime werken, probeer een nieuwe hobby uit, of zet je in als vrijwilliger. Mis je wat gezelschap in huis? Word dan pleegmoeder of neem een huisdier om zo de leegte te vullen. Daarnaast kan ook tijd vrijmaken voor jezelf het gemis van je kinderen verlichten: een dagje wellness of een avondje cinema met je partner, een date met vriendinnen… Je zal merken dat het deugd doet om na al die jaren weer eens eerst aan jezelf te kunnen denken!