Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Leef jij al volgens de principes van wabi-sabi?

doorKristina Rybouchkinaop 07/03/2017, laatst bijgewerkt op 06/03/2017

Verheet hygge, wabi-sabi is de sleutel tot geluk! De Japanse manier van leven nodigt uit om de schoonheid te leren zien in het onvolmaakte. Dat is ons alvast op het lijf geschreven.

Eigenlijk is wabi-sabi geen nieuw concept. In Japan leven mensen al eeuwenlang volgens de filosofie en de voorbije jaren druppelt ze ook stilaan onze contreien binnen. Terecht, want wabi-sabi maakt het leven een stuk aangenamer!

Het is moeilijk om 'wabi-sabi' letterlijk te vertalen. 'Wabi' verwijst naar het verlangen naar soberheid, 'sabi' staat voor het nostalgische besef dat alles voorbijgaat. Het idee achter de term is dat dingen niet perfect hoeven te zijn. Liefst niet, zelfs. Alleen als iets onvolmaakt is, wordt het namelijk uniek en authentiek. Kijk maar naar de natuur. Die is asymmetrisch, ruw, hij draagt sporen van het verleden. Dat maakt een bos of een verwilderd landschap zo mooi.

Daarom genieten verweerde meubels volgens wabi-sabi de voorkeur boven gloednieuwe IKEA-kasten. Het vintage kleedje dat je kreeg van je grootmoeder, ook al is het wat verbleekt, is veel specialer dan een nieuwe designerjurk. En een vaas waar een hoek af is moet niet in de vuilbak. Ze krijgt juist meer betekenis. Het is met andere woorden niet nodig om altijd maar nieuwe dingen te kopen. Het is beter om te leren appreciëren wat je al hebt, zelfs al is het niet volmaakt.

Dus krijg je die hardnekkige vlek maar niet uit je tafelkleed? Heb je geen zin om je tuin in orde te brengen? Vind je geen tijd om je een nieuwe lentegarderobe aan te meten? Stop met erover te stressen! Je hoeft je niet continu op te jagen om piekfijn voor de dag te komen en je huis smetteloos te houden. Ware schoonheid schuilt in imperfectie. Hoera!