Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Leestip: gun jezelf wat ‘hygge’

doorLieve Claeysop 21/01/2017

Er was de voorbije maanden heel wat rond te doen: hygge of het Deense geluk. Maar wat als het nieuwe warme water gehypet wordt, is eigenlijk erg voor de hand liggend: het vinden van geluk in de kleine dingen van het leven. De Deense Marie Søderberg toont je in haar boek ‘Hygge’ hoe je dat doet.

Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat Denemarken een van de gelukkigste landen ter wereld is. En dat zou volgens veel onderzoekers mede te danken zijn aan het zogenaamde hygge. Denen blijken namelijk als geen ander te weten hoe het vooral de kleine, alledaagse dingen zijn die je gelukkig kunnen maken.

Dat we ons geluk vaak te ver of te veel in het materiële zoeken, is iets wat intussen bij de meesten van ons wel doorgesijpeld is. Maar dat je het dus ook echt klein mag houden, daar helpt Marie Søderberg je in haar boek ‘Hygge’ nog eens aan te herinneren. Want geluk is overal te vinden, alleen moet je dus weten waar te kijken. Daarom haalt de auteur in het haar boek heel wat van haar eigen hygge-momenten aan, aangevuld met die van andere inspirerende mensen. Een wandeling maken met iemand die je dierbaar is, een spelletje spelen met je kinderen, een bezoekje brengen aan wie eenzaam of ziek is, samen tafelen … Al wat aan bod komt in het boek en in de prachtige foto’s die alles illustreren, is tegelijk eenvoudig en magisch.

Toch nog een tip nodig om zelf te ‘hyggelen’? Kruip dan met dit boek, een kop koffie en een dekentje in de zetel. En geniet van dat beetje kostbare me-time. Want meer is het eigenlijk niet.

‘Hygge, het geheim van de Deense lifestyle. Gelukkig zijn met de kleine dingen in het leven’, Marie Søderberg (Meulenhoff Boekerij, € 17,50).