Lekkers uit het bos: 5 tips voor zelfplukkers

doorValérie Wautersop 12/10/2017

Van 8 tot 15 oktober is het de week van het bos. Daarom geven we jullie graag elke dag van deze week een bostip uit 'Het Bosboek'.

Het bos herbergt heel wat smakelijke schatten. Toch moet je in je achterhoofd houden dat dat allemaal eten is voor de bosdieren die ervan moeten zien te overleven. Even proeven mag, maar overdrijf nooit – tenzij met het lekkers dat in je eigen tuin groeit natuurlijk. Pluk zeker nooit het laatste exemplaar van iets. Als er bijvoorbeeld maar één paddestoel staat, laat dat dan zo: daar zitten immers de sporen in, de ‘baby’s’ van de zwam.

Wil je iets proeven? Denk dan hieraan:

1. Pluk zo hoog mogelijk, op minstens een meter hoogte. Laag bij de grond kan een hond of vos zijn behoefte op de plant hebben gedaan.

2. Pluk alleen planten en vruchten die er goed uitzien. Hebben ze schimmels, rare vlekjes of zien ze er verdord uit, laat ze dan voor wat ze zijn.

3. Pluk geen vitale delen. Zo kan de plant blijven groeien.

4. Pluk alleen als je honderd procent zeker bent. Twijfel je of je wel de juiste plant voor je hebt, of dat ze misschien toch giftig is, neem dan het zekere voor het onzekere en blijf eraf.

5. Proef maar overdrijf nooit.

'Het Bosboek' van Sarah Devos (ISBN: 9789022333853) is nu verkrijgbaar.