Lenteschoonmaak deel 3: een opgeruimde woonkamer

doorNele Annemansop 14/04/2018

De lente: dat betekent niet alleen genieten van een terrasje in de zon maar ook tijd voor een grondige schoonmaak. Professionele opruimcoach Tina Favache toont je elke week hoe je stap voor stap je woning opruimt. Vandaag: je woonkamer.

In de woonmaker voert elk gezinslid wel een of andere activiteit uit. Er bevinden zich dus waarschijnlijk veel verschillende dingen bij en door elkaar heen. Het resultaat van deze uitdaging moet zijn dat elk gezinslid én elke bezoeker zich er welkom voelt. Ondanks het intense gebruik zal deze ruimte toch maar een beperkt aantal functies kunnen vervullen. Prioriteiten stellen is dus noodzakelijk.

Voordat je je woonkamer begint op te ruimen, zorg je ervoor dat het materiaal klaarstaat om je spullen onder te verdelen in: houden, weggooien, weggeven/verkopen en verplaatsen.

Stap 1

Verdeel je spullen in groepen die je stap per stap onder handen wil nemen. Denk aan: leesmateriaal, dekens, kussens, games, speelgoed, afstandsbedieningen, allerhande kabels, dvd’s/cd’s, consoles en muziekaccessoires. Alles wat niets te maken heeft met een van deze groepen, moet weg. In een woonkamer stapelen dingen zich meestal op omdat ze hier voor het laatst gebruikt zijn. Daarna is er geen andere plaats om ze op te bergen of je neemt niet de moeite om ze weg te leggen waardoor ze in de woonruimte blijven rondslingeren. De opdracht zou erin moeten bestaan om zo veel mogelijk open oppervlakten te creëren. Zo maak je plaats om verschillende activiteiten toe te laten. Ga hiermee door tot je alle dingen die eigenlijk geen plaats verdienen in de woonruimte gesorteerd hebt.

Stap 2

Neem nu een groep en verdeel de spullen van die groep in houden, weggooien, weggeven/verkopen en verplaatsen. Ga hiermee door tot je elk stuk uit die groep gesorteerd hebt.

Stap 3

Nu ben je klaar om je woonruimte in te delen. Enkele tips:

Een woonruimte bestaat uit een combinatie van werk- en ontspanningsruimte. Aangezien een gezinssituatie voortdurend verandert, zal het nodig zijn om deze ruimte regelmatig kritisch te bekijken en zo nodig opnieuw in te richten.

Zit- en praathoek: iedereen kan hier comfortabel zitten en met elkaar praten. Hou eventueel ook rekening met extra zitplaatsen voor gasten. Deze zone wordt ook gebruikt voor het tv-kijken, muziek beluisteren … Zorg dat er geen dingen rondslingeren of op de bank liggen.

Leeshoek: deze zone moet goed verlicht kunnen worden. Het is ook erg handig om hier een opslagruimte te hebben voor kranten, boeken, tijdschriften …

Mediacenter: deze zone is een combinatie van materiaal dat je gebruikt om te gamen, op internet te surfen … Hier heb je dus meestal ook een hoop kabels, afstandsbedieningen, opladers … Zet een leuk mandje in je tv-kast om al die dingen keurig bij elkaar te houden.

Speelhoek voor kinderen: geef voor je kinderen een afgebakende zone aan die ze kunnen gebruiken om te spelen in jouw nabijheid. Als je hun dit van jongs af aan leert, zal niet altijd je hele woonruimte veranderen in een speeltuin.

Andere zones: maak je geen zorgen als blijkt dat je woonruimte te klein is voor de verschillende zones die je gekozen hebt. Veel meubels en plekjes hebben gecombineerde functies waardoor een soepele overgang moeilijk is … als iedereen binnen je gezin zorgt dat deze ruimte opgeruimd blijft.

Stap 4

Om een woonkamer ordelijk te houden heb je natuurlijk ook opbergruimte nodig. Wees dus selectief in de meubels die je hebt of gaat kopen. Zorg bijvoorbeeld voor opbergruimte onder je salontafel. Een handig tv-kast kan ook een beperkte opslagruimte zijn. Een extra zitplaats in de vorm van een poef kan ideaal zijn om wat dingen in op te bergen. Voor de afstandsbedieningen die je dagelijks gebruikt kan je op een goed zichtbare plek een mooi kommetje neerzetten zodat die een vaste plaats krijgen in je woonruimte.

Stap 5

Als het goed is, heb je je woonkamer nu in zones onderverdeeld en op die manier alles een vaste plaats gegeven. Plan ook een moment om de groep weggooien echt te verwijderen uit je huis. Blokkeer alvast wat tijd in je agenda om de dingen die je gaat verkopen of weggeven te fotograferen of online te zetten. Zorg er ook voor dat de dingen die verplaats moeten worden een definitieve plek krijgen. Bespreek met je gezin dat vanaf nu deze ruimte dagelijks opgeruimd moet zijn; een opruimsessie elke avond is meestal wel nodig. Maar allereerst … beloon jezelf nu maar eens. Je hebt een zeer belangrijke stap gezet naar een opgeruimde en ordelijke woning!

Meer opruimtips vind je in 'Mijn opruimboek' van Tina Favache (Lannoo, € 14,99).